Фото: chervonogr.otg.dp.gov.ua

В Україні спростили реєстрацію місця проживання дітей-переселенців

Народні депутати спростили реєстрацію місця проживання дітей внутрішньо переміщених осіб. Відповідний проект закону №8092 підтримав 301 парламентар.

У пояснювальній записці до законопроекту вказується, що він покликаний врегулювати питання оформлення для дітей документів, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України чи її спеціальний статус.

Проектом закону передбачається на період тимчасової окупації Росією території України, а також на період віднесення громад до територій, на яких ведуться чи велися бойові дії, місцем проживання дитини вважатиметься зареєстроване або задеклароване місце проживання її батьків або інших законних представників, з якими проживає дитина.

Водночас саме Державна міграційна служба за місцем звернення переселенців здійснює оформлення та обмін документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України або її спеціальний статус, вклеювання у визначених законодавством випадках фотокартки при досягненні відповідного віку тощо.

Закон набирає чинності через один місяць із дня його опублікування.

У Міністерстві з питань реінтеграції окупованих територій зауважили, що ухвалення цього документа значно спростить доступ дітей внутрішніх переселенців до гарантованих державою соціальних, адміністративних та інших послуг, зокрема — пільг при вступі до закладів вищої або професійної освіти.

Нагадаємо, в Україні створять координаційний штаб за участі урядовців та парламентарів. Там займатимуться розв'язанням проблемних питань, із якими найчастіше стикаються переселенці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.04.2023 00:16