Виступ Ірини Верещук на форумі Рад ВПО. Джерело: Мінреінтеграції

В Україні стартував перший форум внутрішніх переселенців: деталі

Перший Всеукраїнський форум Рад внутрішньо переміщених осіб (ВПО) зібрав понад 400 гостей з усіх регіонів України та з-за кордону. Це перша широка платформа для діалогу між представниками ВПО, державою, громадським сектором і міжнародними організаціями.

Про це повідомила прес-служба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Форум організували за ініціативи Мінреінтеграції у співпраці з благодійним фондом "Стабілізейшен Суппорт Сервісез" за підтримки ООН і IREX.

Віце-прем’єр-міністр Ірина Верещук презентувала учасникам інституційну інфраструктуру підтримки внутрішньо переміщених осіб.

Ключовими інституціями наразі є:

  1. Координаційний штаб з питань ВПО.
  2. Координаційні центри підтримки цивільного населення (при обласних військових адміністраціях).
  3. Центри життєстійкості (у громадах).
  4. Ради ВПО (при обласних і районних військових адміністраціях, а також при органах місцевого самоврядування).

Ірина Верещук зауважила, що Ради внутрішньо переміщених осіб мають бути "голосом" внутрішніх переселенців. Їхня роль полягає в адвокації прав та інтересів ВПО. Вони мають давати владі зворотний звʼязок щодо того, якими є потреби переселенців у тій чи іншій громаді та якою є результативність роботи з їх підтримки.

Наразі у всій Україні налічується вже 527 Рад ВПО. Вони займаються формулюванням потреб, забезпечують зворотний зв’язок щодо якості послуг і надають пропозиції щодо нормативно-правових актів.

"Ради внутрішньо переміщених осіб є дуже важливим інститутом підтримки переселенців. На членах Рад ВПО велика відповідальність. Бо вони говорять від імені п’яти мільйонів наших громадян", — наголосила Ірина Верещук.

Нагадаємо, що 17 жовтня Міністерство соціальної політики за результатами перевірки внутрішньо переміщених осіб зупинило виплати понад 140 тисячам осіб. Вони не відповідають новим критеріям. За словами очільниці відомства Оксани Жолнович, щомісяця міністерство проводить перевірки щодо людей, які повернулися до свого постійного житла або мали власне житло. Таких було понад 12 000.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.11.2023 13:43