Фото: val.ua

В Україні відкрили доступ до бази даних ліцензій усіх перевізників

В Україні відкрили доступ до ліцензій усіх перевізників. База містить інформацію з 2010 року.

Про це повідомила прес-служба Міністерства відновлення України.

"За ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та у співпраці з Державною службою України з безпеки на транспорті 12 серпня на Єдиному державному порталі відкритих даних data.gov.ua з’явились дані Ліцензійного реєстру перевізників. Це перший набір даних з відкритим API, розпорядником яких є "Укртрансбезпека", — зазначили в відомстві.

Цей крок сприяє підвищенню прозорості та доступності інформації для громадськості, забезпечуючи вільний доступ до важливих даних, що стосуються ліцензійної діяльності в Україні. Реєстр містить список підприємств із чинними ліцензіями на перевезення пасажирів, небезпечних вантажів чи відходів, а також міжнародні перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом. Доступ до цих даних дозволяє глибше аналізувати ситуацію з виданими та анульованими ліцензіями, знижувати частку недобросовісних перевізників на ринку. 

Дані доступні за період з 2010 року. Найбільше було видано ліцензій на вантажні перевезення автомобілями — 31 646, перевезення пасажирів автобусами — понад 12 276, та таксі — 9 541. Загалом за це період ліцензії отримали 57 067 перевізників.

Ліцензії на внутрішні перевезення небезпечних вантажів і відходів мають 6 496 компаній, а на міжнародні — 3 864. Переглянути інформацію можна за посиланням: https://bit.ly/3SKFDrW

Інфографіка: Мінвідновлення

"Набір даних містить низку інформації, зокрема назву та код ЄДРПОУ перевізника, рік, за який видано дозвіл, дату та час видавання дозволу, його реквізити. Для бізнесу ці дані дозволять більш ефективно планувати свою діяльність і виявляти нові ринкові можливості", — пояснили в Мінвідновлення.

Також, за допомогою цих даних є можливість знаходити ліцензованих перевізників у певному регіоні, перевіряти, хто має чинні ліцензії, стежити за новими ліцензіями та анулюванням старих, аналізувати ринок перевезень і його тенденції. До того ж онлайн платформи можуть використовувати ці дані для створення сервісів з пошуку виконавців, перевірки ліцензій і легальності транспорту.

Нагадаємо, Кабінет міністрів спростив процедуру бронювання для працівників тих компаній, які займаються перевезеннями. Відтепер для отримання статусу "критично важливого" підприємству необхідно відповідати двом, а не трьом критеріям із семи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.08.2024 16:40