Фото: Рixabay

В Україні за рік суттєво здорожчала кава: у яких областях чашка еспресо коштує найбільше

В Україні за рік суттєво здорожчала кава. Якщо ще на початку року чашка еспресо коштувала в середньому 26,25 гривень, то у грудні ціна напою становить 29,45 гривень. Зокрема, вартість на каву залежить від регіону: якщо у Хмельницькій області стандартну порцію можна купити від 20,53 гривні, то у Запорізькій — від 36,93 гривень.

Про це інформує платформа "Опендатабот". Аналітики вказують, що індекс еспресо — це економічний показник, який використовується для вимірювання вартості стандартної порції еспресо в різних містах світу. Він може бути корисним для порівняння рівня цін і вартості життя в різних місцях.

"Такий індикатор допомагає оцінити, наскільки велика різниця в цінах на однакові товари та послуги в різних країнах, відображаючи купівельну спроможність і рівень інфляції", — йдеться у повідомленні на сайті "Опендатабот".

У яких регіонах найдорожча й найдешевша кава

Не лише у Запорізькій області вартість еспресо перевищує 30 гривень за чашку. Так, у Харківській області напій коштує 32,09 гривень, в Одеській — 34,99 гривні, а у Херсонській та Донецькій — 35,5 гривень,

Водночас є регіони, де каву можна купити за менш ніж 25 гривень. У Сумській області чашку цього напою пропонують за 22,82 гривень, у Вінницькій — 23,97 гривні, у Житомирській — 23,99 гривні. У Рівненській та Кіровоградській ціни ще приємніші — 24,53 та 24,47 гривень за чашку відповідно.

вартість кави в Україні

Інфографіка: "Опендатабот"

Що буде з цінами на каву у світі

Видання Bloomberg нещодавно інформувало, що любителі кави будуть вимушені платити за напій більше уже з наступного сезону. Причиною цього є спад урожаю сорту робуста у В'єтнамі.

Заступник голови В'єтнамської асоціації кави й какао До Ха наголошував, що країна виробить близько 1,6 мільйона тонн в поточному сезоні (1,78 мільйона тонн у минулому). Причому, за його словами, запаси минулого року майже повністю вичерпані, водночас місцеві ціни зросли на понад 40% порівняно з роком раніше.

За словами Нама, який також є головою кавового експортера Intimex Group, у В’єтнамі скорочуються сільськогосподарські площі. Це спостерігається особливо у великих провінціях Дак Лак і Дак Нонг, а врожайність у деяких областях також падає. 

Відомо, що робуста — це другий за поширеністю сорт кави після арабіки. Її виробництво займає 30-40% світового ринку та забезпечує економіку багатьох країн. В основному це Південно-Східна Азія, Індія, а також Західна та Центральна Африка. В'єтнам є найбільшим у світі виробником кави цього сорту, який використовують при приготуванні еспресо та для випуску розчинної продукції.

Нагадаємо, раніше ми писали, як зміняться ціни на продукти, комунальні послуги та пальне, а також до чого варто готуватися українцям найближчими місяцями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.12.2023 04:17