Колаж TrueUA

Ціни на продукти, пальне та комунальні послуги: яких змін чекати українцям у найближчі місяці

Попри те, що інфляція знизилася до 5,3%, економіка в Україні перебуває у кризі, а отже, стабільними ціни бути не можуть. Також на вартість товарів та послуг впливають і інші фактори, зокрема сезонність.

TrueUA розповідає про те, як зміняться ціни на продукти, комунальні послуги та пальне, а також до чого варто готуватися громадянам найближчими місяцями.

Ціни на продукти

В Україні прогнозують суттєве здорожчання фактично усіх харчів, окрім окремих круп та борошна. Зокрема, Державна служба статистики оприлюднила черговий моніторинг цін на ключові харчові продукти. А експерти проаналізували тенденції та зробили прогнози — як зміняться цінники у магазинах вже в наступні місяці.

Вже у листопаді-грудні експерти прогнозують подорожчання овочів та фруктів через зростання витрат на їх зберігання та транспортування.

На початку грудня м'ясо подорожчає до 5%. Ціни будуть змінюватися залежно від загальної пропозиції. Найбільше свинина — із всіх видів м’яса саме свинина є в постійному тренді до зростання через її загальну меншу пропозицію на ринку. Ціни на яловичину будуть стабільними з можливим коливанням 1,5-2%.

За­бо­ро­на на ек­спорт ук­ра­їнсь­ко­го зер­на до Єв­ро­пи не впли­не на вар­тість хлі­ба все­ре­ди­ні кра­їни. Тож на зде­шев­шання цього про­дук­ту очі­ку­ва­ти не вар­то. За сло­ва­ми ге­не­раль­ного ди­рек­тора Ук­ра­їнсь­кої аг­рарної кон­фе­де­ра­ції Пав­ла Ко­валя, вар­тість хлі­ба за­ле­жить від ду­же ба­гатьох чин­ни­ків, і ці­на на зер­но — ли­ше один із них.

"Мож­на точ­но ска­за­ти, що жод­них пи­тань що­до про­до­воль­чої без­пе­ки Ук­ра­їни не бу­де. Але і ці­на на хліб не впа­де. Ін­ші скла­до­ві ці­єї ці­ни для аг­ра­рі­їв, пе­ре­віз­ни­ків та пе­ре­роб­ни­ків — ви­рос­ли", — роз­по­вів ек­сперт.

Ста­біль­ною за­ли­ша­єть­ся ці­на на олію — в се­редньому 65 гривень за літр. І ймо­вір­но, до­рож­ча­ти цей про­дукт у най­ближ­чій пер­спек­ти­ві не бу­де. Хо­ча тут та­кож все за­ле­жить не ли­ше від ук­ра­їнсь­ких аг­ра­рі­їв, а й від то­го, що від­бу­ва­єть­ся на сві­то­вих рин­ках. Зок­ре­ма, як змі­ню­ють­ся ці­ни на наф­ту.

Проте, за прогнозними оцінками науковців, у найближчі місяці на українців чекає не лише подорожчання. Ціни на окремі харчові продукти можуть знизитися. Так цінова ситуація на крупи та борошно залишатиметься сприятливою для споживачів. Особливо — на гречку, яка може подешевшати ще на 5-7%.

Подорожчання бензину

У Національному банку України анонсували зростання цін на пальне. У найближчі місяці зростання вартості пального пришвидшиться, що чинитиме також вплив на вартість інших товарів та послуг.

"Однак, вже з наступного року ціни на пальне стабілізуються завдяки поступовому зниженню світових цін на нафту. У ІІІ кварталі ще зберігався вплив низьких цін на пальне в попередні місяці на транспортні послуги — зростання їхньої вартості й надалі сповільнювалося. Ціна на бензин А-95 вже майже місяць тримається на рівні близько 55,5 грн/л", — йдеться в повідомленні НБУ.

Чи зростуть тарифи на комунальні послуги?

В Україні до кінця майбутнього опалювального сезону не підвищуватимуть тарифи на газ, тепло та гарячу воду. Таким чином, принаймні до квітня 2024 року, вартість цих послуг залишиться незмінною.

У листопаді-грудні 2023 року ціна на газ коливатиметься від 7,70 до 9,99 гривні за кубічний метр блакитного палива. Тариф залежить від компанії, яка обслуговує окремого побутового споживача.

Варто відзначити, що переважна більшість (близько 98%) українських побутових споживачів газу нині є клієнтами Газопостачальної компанії "Нафтогаз України". Це 12,4 мільйона українських домогосподарств, що купують паливо за гарантованою ціною 7,96 гривні за кубометр. Чинні річні тарифні пропозиції діють до 1 травня 2024 року включно. Тобто до кінця опалювального сезону газ точно не подорожчає.

Ціни на електроенергію не зміняться у найближчі місяці. Востаннє тарифи на світло підвищували 1 червня 2023 року. Сьогодні усі українці платять за єдиним тарифом — 2,64 гривні за кіловат-годину. Така ціна буде до закінчення поточного року.

Проте обсяги використаної електроенергії з початком опалювального сезону очікувано зросли (передусім через скорочення світлового дня та зростання потреби в електроопаленні). Це позначилося на вартості вироблених в Україні харчових продуктів.

Як відомо, Верховна Рада 9 листопада ухвалила в цілому закон про державний бюджет на 2024 рік. Водночас перед остаточним ухваленням до держбюджету було внесено деякі правки. Зокрема, скориговано припущення щодо курсу долара до 40,7 гривень за долар (середній курс за рік) порівняно з 41,4 гривні у попередньому прогнозі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 27.11.2023 08:00