Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

Може викликати судоми та нудоту: в Україну потрапила небезпечна кава

До України поставили мелену каву, в якій виявили шкідливий мікротоксин, що може викликати небезпечні побічні наслідки. Йдеться, зокрема, про таку речовину, як охратоксин А.

Про це повідомили в Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. 

Виробник кави — Gruppo Gimoka srl, Trezzano S/N, Італія. Вона була завезена з Австрії на адресу ТОВ "ТД ГУРМАНДІЗ", що в Києві. Повідомлення про надходження небезпечної кави надійшло через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів і кормів (Rapid Alert System for Food and Feed — RASFF).

Чим небезпечний охратоксин А

Шкідливий мікротоксин продукується мікроскопічними пліснявими грибами роду Аспергіл (Aspergillus ochraceus, Aspergillus carbonarius та інші) та роду Пеніциліум (Penicillium verru). Охратоксин А харчовий є небезпечним для здоров'я людини, адже може викликати гостре отруєння, що дає ускладнення на нирки та має накопичувальну дію. Після потрапляння в організм у людини може виникнути нудота, блювання, прискорене серцебиття, запаморочення, судоми.

Його зазвичай знаходять у пшениці, вівсі, ячмені, квасолі, комбікормі, арахісі, вині, сухофруктах, каві, крупах. Тому ймовірність попадання цього мікотоксину в організм людини також велика й особливо сильний вплив має на дітей.

Нагадаємо, раніше до Одеської області з Туреччини імпортували томати, у яких виявили південноамериканську томатну міль.  Аби не допустити проникнення та поширення молі в Україні, вантаж затримали у митній зоні та повернули до Туреччини.

Також в Україні виявили партію небезпечних горіхів, які можуть спричиняти тяжке отруєння, хвороби печінки і набряк мозку. Горіхи експортувались з України через Румунію до Німеччини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.07.2023 03:33