Фото: facebook.com/consumer.odessa

Викликають рак печінки та легень: українців попередили про небезпечні горіхи на полицях магазинів

В Україні виявлена партія небезпечних горіхів, які можуть спричиняти тяжке отруєння, хвороби печінки і набряк мозку. 

Про це повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області.

"До нас надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого реагування по харчових продуктах та кормах RASFF від 14/04/2023 р. №2023.2515, стосовно виявлення афлатоксинів (B1 = 3,9; Tot. = 5,1 / B1 = 59,8; Tot. = 85,1 мкг/кг — ppb) в ядрах волоських горіхів",  пише пресслужба.

Зазначається, що горіхи експортувались з України через Румунію до Німеччини. Вантажовідправник  Transilvania Nuts S.R.L., а оптовиком виступила Bäko Zentrale Nord eG.

У Держпродспоживслужбі звернулися до операторів ринку із проханням, повідомити про виявлення даної продукції в обігу. Доповісти можна за адресою вул. 7-а Пересипська, 6, або звернувшись за номером телефона: (048) 716-13-01.

Афлатоксини

Сімейство афлатоксинів містить чотири основних представники: В1, В2, G1, G2. Найбільш небезпечний і поширений - афлатоксин B1. Він є гепатотропною отрутою. При підгострому та хронічному афлатоксикозі розвивається цироз та первинний рак печінки.

Афлатоксин В1 є найбільш сильним з відомих хімічних канцерогенів. Встановлено його тератогенний (вплив на плід) і мутагенний (зміна клітин) вплив на організм.

При потраплянні до організму афлатоксини концентруються в печінці. При гострому афлатоксикозі спостерігаються некрози та жирова дегенерація печінки, порушення координації, парези, судоми, крововиливи, асцит, діарея, некрози нирок.

Нагадаємо, 6 березня повідомлялося, що в Україну з Литви завезли морепродукти із небезпечним канцерогеном. У продуктах перевищено вміст кадмію, що належить до токсичних важких металів.

Також в Україну з Франції завезли небезпечний сироп для кави. У складі продукту перевищений вміст барвника E124.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 20.04.2023 13:37