Фото: istockphoto

Містить небезпечні речовини: в Україну завезли партію шкідливого сиропу для кави

В Україну з Франції завезли небезпечний сироп для кави. У складі продукту перевищений вміст барвника E124.

Про це повідомили в прес-службі ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Виробник сиропу: GEORGES MONIN, France. Одержувач: ТзОВ "ПРОБАР", провулок Індустріальний, 23, м. Київ.

Небезпечний сироп для кави

Повідомлення щодо небезпечного продукту надійшло від системи швидкого реагування з харчових продуктів та кормів (RASFF). Українців закликають у разі виявлення сиропу в обігу звернутися до Держпродспоживслужби.

Зазначають, що норма барвника Е124 в продукті перевищена настільки, що є шкідливою для організму людини при вживанні. Цей канцероген може спровокувати розвиток онкологічних захворювань. Окрім цього, Е124 є сильним алергеном, може викликати анафілактичний шок або приступ ядухи в астматиків і людей з неприйняттям аспірину. Барвник входить до списку барвників, що призводять до підвищення гіперактивності у дітей.

Зазвичай добавку E широко використовують для фарбування продуктів у кондитерської промисловості, у виробництві напоїв, морозива, пудингів, десертів, фруктових консервів. Окрім цього, барвник застосовується при виготовленні рибо- та м'ясопродуктів, молочних десертів, тортів і сирних виробів. Однак у США, Фінляндії, Норвегії й деяких інших країнах Е124 заборонний для використання та споживання.

Нагадаємо, нещодавно в Україну з Бразилії привезли горіхи зі шкідливими речовинами. Зокрема, в продукті перевищений допустимий рівень афлатоксинів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.02.2023 10:55