Фото: соцмережі

Можуть нашкодити печінці: в Україну завезли небезпечні морепродукти

В Україну з Литви завезли морепродукти із небезпечним канцерогеном. У продуктах перевищено вміст кадмію, що належить до токсичних важких металів.

Про це повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

За даними управління, через систему швидкого оповіщення по харчових продуктах та кормах (RASFF) надійшло повідомлення  стосовно виявлення перевищення допустимого рівня кадмію у замороженому міксі морепродуктів (виробник: Zejiang Zhoufu food Co. LTD, China), що експортувався з Литовської Республіки (відправник: UAB "Plunges kooperatine prekyba", Lithuania) до України (одержувач: ТзОВ "ВІЧУНАЙ-УКРАЇНА", вул. Солом'янська, 3, офіс 6, м. Київ).

У лабораторії Литви у вивезеному товарі виявили небезпечну концентрацію кадмію. Цей канцероген може нашкодити здоров'ю людини. 

Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області попередила операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з  обігу.

Як кадмій може зашкодити здоров'ю

Частий вплив кадмію на організм навіть у невеликих дозах може призвести до порушення мінералізації кісток, які супроводжуються переломами та деформацією кісток. У великих кількостях кадмій в організмі може завдати шкоди печінці, сприятиме розвитку анемії, кардіопатії, гіпертонії.

Симптоми гострого отруєння кадмієм — блювання та судоми.

Нагадаємо, нещодавно в Україну з Бразилії привезли горіхи зі шкідливими речовинами. Зокрема, в продукті перевищений допустимий рівень афлатоксинів.

Також в Україну з Франції завезли небезпечний сироп для кави. У складі продукту перевищений вміст барвника E124

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.03.2023 16:57