Колаж TrueUA

В Україні зросли в ціні тепличні огірки: з чим це пов'язано

Ціни на тепличні огірки продовжують зростати. Таку тенденцію зумовлює збільшення попиту й істотне скорочення пропозиції цієї продукції.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit. Вони зазначають, що сьогодні лише поодинокі українські комбінати ведуть реалізацію огірків, основну ж пропозицію цієї продукції на українському ринку становлять виключно імпортні огірки з Туреччини.

Зокрема, вже зараз продавці пропонують до продажу тепличний огірок по 90-135 гривень за кілограм, а це в середньому на 17% дорожче, ніж тижнем раніше.

Зростання цін на тепличні огірки: як це пояснюють оператори ринку

Подорожчання продукції передусім пов’язують із підвищенням цін на неї в самій Туреччині, яка традиційно виступає основним постачальником тепличних овочів в Україну взимку. При цьому імпортні огірки на внутрішній ринок останніми тижнями почали надходили малооб’ємними партіями; крім того, низка гуртових компаній відмовляються працювати з імпортним огірком через низьку якість цієї продукції.

Аналітики вказують, що нині тепличний огірок на ринку реалізується в середньому на 70% дорожче, ніж на початку у перші дні року. Водночас самі учасники ринку вважають, що це тимчасово й вже найближчим часом ріст цін зупиниться, адже нормалізуються поставки турецької продукції на український ринок.

Нагадаємо, що на початку року ціни на картоплю в Україні зросли на 11% порівняно з груднем місяцем. До того ж українські фермери продовжують впевнено підвищувати вартість своєї продукції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.01.2024 03:53