Фото: Ріxabay

Ціни на картоплю в Україні стрімко зростають: яка причина

На початку року ціни на картоплю в Україні зросли на 11% порівняно з груднем місяцем. До того ж українські фермери продовжують впевнено підвищувати вартість своєї продукції.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Чому і на скільки зростає ціна на картоплю

Підвищення цін у цьому сегменті оператори ринку пояснюють підвищеним попитом оптових компаній і роздрібних мереж, які продовжують закуповувати картоплю для тривалого зберігання.

Тільки з початку поточного тижня картопля зросла в ціні до 15-20 гривень за кілограм, а це в середньому на 11% дорожче, ніж наприкінці грудня. На думку експертів, головною причиною чергового подорожчання, стало загальне скорочення пропозиції цього продукту в місцевих господарствах.

"Річ у тім, що багато українських виробників, які не мають потужностей для тривалого зберігання, завершили продажі картоплі ще в першій половині поточного сезону", — пояснюють аналітики.

Варто зазначити, що представники гуртових компаній скаржаться на відсутність необхідних обсягів якісної картоплі в місцевих господарствах. Фермери, своєю чергою, пов’язують проблеми якості картоплі з несприятливими погодними умовами в період збирання урожаю. Зокрема, тривалі дощі негативно позначилися на товарному вигляді картоплі. 

Прогнози цін на картоплю

На сьогодні ціни вже в середньому в 3,9 раза вищі, ніж на початку січня 2023 року. Експерти впевнені, що вже найближчим часом темпи подорожчання цієї продукції помітно прискоряться. Так, наступного тижня фермери вкотре робитимуть спроби вкотре підвищити ціни в цьому сегменті. 

Нагадаємо, в Україні за минулий рік суттєво здорожчала кава. Якщо ще на початку 2023 року чашка еспресо коштувала в середньому 26,25 гривень, то у грудні ціна напою становить 29,45 гривень. Зокрема, вартість на каву залежить від регіону: якщо у Хмельницькій області стандартну порцію можна купити від 20,53 гривні, то у Запорізькій — від 36,93 гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.01.2024 16:49