Фото: Telegram-канал Володимира Зеленського

В "Укренерго" пояснили, чому відключення світла розпочались в травні, а не взимку

Навесні 2024 року окупанти посилили обстріли енергетичної інфраструктури. Відповідно почав зростати дефіцит електроенергії, тому для споживачів почали застосовувати графіки відключення світла.

Про це повідомила прес-служба "Укренерго".

У компанії нагадали, що з 22 березня російських обстрілів по енергосистемі було вже п'ять: 22 та 29 березня, 11 та 27 квітня, 8 травня. Наслідок атак РФ — пошкоджені всі великі тепло- та гідроелектростанції.

"Вони більше не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до атак. Через наслідки атак в енергосистемі виник і почав зростати дефіцит (нестача) електроенергії. Для його компенсації енергетики застосовували імпорт електроенергії та аварійну допомогу з країн Європи, а також обмеження споживання для промисловості", — пояснили в "Укренерго".

Так, з 13 травня через похолодання споживання електроенергії почало стрімко зростати, адже люди ввімкнули обігрівачі та кондиціонери. Водночас електростанції через пошкодження не можуть збільшити виробництво, і навіть при максимальних обсягах імпорту — електроенергії не вистачає для покриття всіх потреб споживачів.

"Для підтримки балансу між споживанням та виробництвом, що є головною умовою безпечної роботи енергосистеми, "Укренерго" було вимушене ввести аварійні, а згодом погодинні відключення світла також і для побутових споживачів", — додали в прес-службі.

Варто зазначити, що голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький 20 травня заявив, що потепління в Україні вплинуло на енергосистему. За його словами, це може відбитися на частоті відключення електроенергії. 

Нагадаємо, раніше очільник "Укренерго" інформував, що ситуація в українській енергосистемі залишається важкою. Щоб покрити дефіцит електроенергії вводять графіки стабілізаційних відключень. Улітку можливо також доведеться застосовувати обмеження споживання.

За даними аналітиків американського Інституту вивчення війни, росіяни намагаються використати дефіцит в Україні систем протиповітряної оборони, щоби зруйнувати її енергетичну систему. Таким чином окупанти прагнуть підірвати оборонно-промисловий потенціал України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 20.05.2024 17:39