Фото: прес-служба НЕК "Укренерго"

У спеку дефіцит буде ще більший: в "Укренерго" зробили заяву щодо відключень світла влітку

Ситуація в українській енергосистемі залишається важкою. Щоб покрити дефіцит електроенергії вводять графіки стабілізаційних відключень. Улітку можливо також доведеться застосовувати обмеження споживання.

Про це заявив очільник "Укренерго" Володимир Кудрицький в інтерв'ю "РБК-Україна".

У спеку населення почне використовувати охолоджувальні прилади, відповідно збільшиться споживання електроенергії. У зв'язку з цим дефіцит в енергосистемі зросте і можливо доведеться застосовувати відключення світла.

"При значному збільшенні споживання влітку на тлі того, що енергетика відновлюється після російських атак та енергетики готують об’єкти до нового опалювального сезону, можливий дефіцит в енергосистемі. Якщо він буде настільки значним, що у нас не буде достатньо інструментів для його покриття, доведеться застосовувати обмеження споживання", — пояснив він.

Проте Кудрицький підкреслив, що не все так погано і коли потеплішає, ситуація може і покращитися. Якщо Росія не атакуватиме українську енергосистему — обмежень, імовірно, вдасться уникнути.

"Безумовно, потепління покращить ситуацію зі споживанням електрики в країні, але не відновить пошкоджені потужності українських електростанцій. Сподіваюся, з потеплінням ми зможемо не вдаватися до відключень. Але це за умови відсутності російських обстрілів, ризик яких залишається дуже високим. Також треба розуміти, що попереду літо. Тому у спекотні дні, коли споживання зросте, можливий дефіцит в енергосистемі. Ми будемо застосовувати всі інструменти для його покриття", — наголосив голова "Укренерго".

Своєю чергою радник прем’єр-міністра України, член Наглядової ради "Укренерго" Юрій Бойко заявив, що в Україні через дефіцит в енергосистемі наразі діють обмеження електроенергії, які, імовірно, триватимуть ціле літо.

Нагадаємо, 15 травня заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук заявила, що в Україні доведеться підвищити тарифи на електроенергію. Це пов’язано з нинішньою ситуацією в енергосистемі. Однак остаточне рішення ще не ухвалено.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.05.2024 17:32