Житло для внутрішньо переміщених осіб. Джерело: "Суспільне"

В уряді поскаржилися на проблеми з наданням житла внутрішньо переміщеним особам

В Україні не вистачає житла, яке держава може надати внутрішньо переміщеним особам. Раніше люди покинули домівки через російське вторгнення.

Про це міністр соціальної політики Оксана Жолнович повідомила в інтерв’ю "Українській правді".

На запитання, чому в Україні "не працює" програма "соціальне житло" і чи буде вона розвиватися так, щоби люди, які опинилися у скрутній ситуації, могли отримати від держави тимчасове житло, вона відповіла так: "Соціальне житло у нас в країні по-іншому розглядалося. Щоби реалізувати те, про що ви говорите, треба, аби кожна громада мала такий житловий фонд, набір певної кількості квартир чи кімнат, які можна видавати в тимчасове використання людям, яким це потрібно".

Жолнович наголосила, що "в Україні масово приватизували всі гуртожитки та житловий фонд, і тепер такого фонду у громадах не створено".

"Його треба заново добудовувати, але житло будують приватні компанії за свої кошти, і їх це мало цікавить", — пояснила міністр.

Вона додала, що зараз держава створює такі програми, щоби зрозуміти, як те соціальне житло має виглядати.

"Пішли таким шляхом: для внутрішньо переміщених осіб, які певний проміжок часу перебувають на якійсь території та розуміють, що готові там залишитися, є програма "єОселя". Це хороший варіант кредиту на 25 років. Це спосіб розв'язати питання для людей, які вже працевлаштовані. Для тих, хто не має такої можливості, є центри комплексного розміщення, якими займається Мінреінтеграції", — зазначила Жолнович.

За даними Мінреінтеграції, в Україні є близько п’яти мільйонів внутрішньо переміщених осіб, а за міжнародними оцінками, кількість внутрішніх переселенців перевищує 7 мільйонів громадян.

Нагадаємо, що в Україні частина внутрішньо переміщених осіб щомісячно отримує грошові виплати. З 1 жовтня держава і надалі підтримуватиме переселенців, надаючи їм допомогу на проживання. Вона автоматично продовжується без додаткового звернення. Виплати внутрішньо переміщеним особам здійснюють 15 та 28 числа щомісяця.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.09.2023 10:21