В уряді прогнозують зростання цін на ринку землі: з чим це пов’язано

У Міністерстві аграрної політики та продовольства спрогнозували, що ціни на ринку землі в Україні зростуть після його відкриття для юридичних осіб з 1 січня 2024 року. Зараз найвищі ціни на земельному ринку в Івано-Франківській, Львівській і Тернопільській областях.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку Денис Башлик під час прес-конференції у медіацентрі "Україна — Укрінформ".

"Вийдуть на ринок ті, хто довго чекає, — юридичні особи, які хочуть мати землю у власності для того, щоби мати можливість розвивати довгі інвестиційні проекти. Це, звісно, спричинить знову зростання ціни", — сказав він.

Башлик зазначив, що наразі в Україні найвищі ціни на земельному ринку фіксують у трьох областях: в Івано-Франківській, де середня ціна за гектар зросла майже до двох тисяч доларів, у Львівській — 1 450 доларів за гектар і Тернопільській — 1 400 доларів.

Як відомо, ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям.

З 1 січня 2024 року в Україні стартує другий етап впровадження ринку землі, коли землю зможуть купувати юридичні особи, зареєстровані в Україні. Придбати можна не більше 10 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення.

Нагадаємо, що зараз в Україні найбільший попит на ринку праці, як і до повномасштабної війни, зберігається на кваліфікованих представників робітничих професій та працівників сфери торгівлі. Найбільші заробітні плати пропонують для таких спеціальностей, як менеджер з продажу, фахівець з розроблення комп'ютерних програм та інженер-програміст.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.10.2023 23:44