Фото: Ірина Верещук. Джерело – Офіс президента

В уряді заявили про оптимізацію виплат переселенцям: що відомо

Виплати внутрішнім переселеним особам повинні бути оптимізовані. Відповідні вимоги перед Україною ставлять міжнародні партнери.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробила віце-прем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, пише "Інтерфакс-Україна". Вона наголосила, що такі вимоги висунули партнери України.

Верещук пояснила, що оптимізація виплата пов'язана зі зменшенням дохідної частини бюджету.

"Ми напряму прив'язані до рішень наших партнерів. Партнери ставлять вимоги постійно верифікувати виплати з метою їх зменшення або оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними лекалами 2 роки достатньо для того, щоб адаптуватися", — сказала Верещук.

Також, за її словами, у 2022 році український бюджет спрямував на виплати переселенцям 57 мільярдів гривень. У 2023 році ця сума збільшилася до 73 мільярдів гривень. Очікується, що у 2024 році гроші на допомогу для ВПО знову складатимуть близько 57 мільярдів гривень.

Скільки в Україні внутрішніх переселенців

Верещук повідомила, що в Україні приблизно 4,9 мільйона осіб, які вважаються внутрішньо переселеними особами. З них — 2,5 мільйона осіб щомісяця отримують виплати. За словами чиновниці, кількість ВПО постійно змінюється у зв'язку з міграцією людей за кордон або поверненням їх до своїх домівок (тоді вони втрачають статус ВПО), проте, є і приріст їхньої кількості у зв'язку з евакуацією людей із прифронтових регіонів.

"Вразливі мають продовжити отримувати виплати, а ті, хто вже, приміром, адаптувалися, або отримали житло, або мають роботу високооплачувану... підходи мають бути більш справедливі", — додала Верещук.

Раніше повідомлялось, що Верховна Рада працює над законопроектом, який спрямований на забезпечення гарантованої компенсації за житло до завершення воєнного стану всім внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

Нагадаємо, на початку грудня голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа заявила, що якщо американські конгресмени не зможуть домовитися про нову фінансову допомогу для України на 2024 рік, то вже в січні можуть виникнути проблеми з соціальними видатками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.01.2024 09:38