Фото ілюстративне зі соцмереж

Чи продовжать виплати переселенцям до кінця війни: нардепи шукають вихід зі складної ситуації

Верховна Рада працює над законопроектом, який спрямований на забезпечення гарантованої компенсації за житло до завершення воєнного стану всім внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

Про це повідомив член Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин Максим Ткаченко (фракція "Слуга народу") в ефірі телемарафону "Єдині новини".

За його словами, за рішенням уряду, з 1 лютого 2024 року майже в 15 разів зменшується кількість внутрішньо переміщених осіб, які отримуватимуть компенсацію за житло.

"Забирати ці виплати не можна, адже житло людям не надано. Тому, на рівні парламентського контролю та координаційного штабу вирішується питання внесення змін до урядової постанови, щоби зберегти виплати з лютого", — пояснив він.

Як відомо, внаслідок вторгнення Росії в Україну багато українців були вимушені залишити свої рідні домівки та стати внутрішньо переміщеними особами (ВПО), перебуваючи в скрутному матеріальному положенні. Згідно з нововведеннями, що набрали чинності цього року, внутрішньо переміщені особи, які отримували допомогу до 1 серпня 2023 року, тепер можуть отримувати її до 31 січня 2024 року. З 1 лютого значна кількість переселенців може залишитися без фінансової підтримки. Проте в Уряді намагаються зберегти виплати до кінця війни.

Нагадаємо, на початку грудня голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа заявила, що якщо американські конгресмени не зможуть домовитися про нову фінансову допомогу для України на 2024 рік, то вже в січні можуть виникнути проблеми з соціальними видатками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.12.2023 04:34