В ЮНЕСКО готові провести оцінку наслідків пожежі в Соборі Паризької Богоматері

16 КВІТНЯ 2019 23:12

В ЮНЕСКО готові найближчим часом запросити в Париж експертів для оцінки збитку, нанесеного Собору Паризької Богоматері в ході пожежі.

Генеральний директор Організації Одрі Азула, яка разом з владою відразу ж відправилася на місце трагедії, заявила, що у співпраці з відповідними національними органами буде розроблений план дій по відновленню цього унікального пам'ятника культури, повідомляє UN.

«ЮНЕСКО повністю підтримує Францію в справі збереження і відновлення цього безцінного об'єкта спадщини, - сказала Азула. - Ми вже зв'язалися з експертами і готові направити надзвичайну місію для оцінки збитку, збереження того, що можна зберегти, і розгляду питання про прийняття заходів у короткостроковій і середньостроковій перспективі».

Масштабна пожежа, яку не вдавалося згасити протягом декількох годин зруйнував значну частину Собору Паризької Богоматері, включаючи знаменитий шпиль.

Кафедральний собор, уславлений Віктором Гюго в однойменному романі, є частиною об'єкта «Берега Сени в Парижі», внесеного до Списку Всесвітньої спадщини в 1991 році. Цей об'єкт включає в себе мости, набережні і берега Сени в історичній частині течії річки, між мостом Сюллі і Енськім мостом, островом Сіте і островом Сен-Луї.

 

Собор Паризької Богоматері вважається кращим зразком французької готичної архітектури - особливо примітні його склепіння і контрфорси, при будівництві яких використовувалися інноваційні методи, а також кольорові вітражі-вікна і скульптурні прикраси. Будівництво собору розпочалося в XII столітті і тривало два століття.

Суспільство, 16.04.2019 23:12