Фото ілюстративне. Джерело: "Укрінформ"

Вакцинація проти COVID-19: науковці виявили два нових побічних ефекти

Науковці виявили два нові, але дуже рідкісні побічні ефекти від вакцини проти COVID-19. Йдеться про запалення спинного мозку та неврологічний розлад.

Про це пише The Guardian з посиланням на результатах наукового дослідження, яке опублікували в журналі Vaccine.

Зазначається, що дослідники проаналізували стан понад 99 мільйонів людей з Австралії, Аргентини, Канади, Данії, Фінляндії, Франції, Нової Зеландії та Шотландії після вакцинації. Науковці підтвердили, що нові побічні ефекти є надзвичайно рідкісними та заявили, що переваги вакцини від COVID-19 все ще "значно переважають ризики".

Дослідники, які працюють у рамках Глобальної мережі даних про вакцини, використовували неідентифіковані електронні дані охорони здоров’я, щоб порівняти показники 13 захворювань мозку, крові та серця в людей після того, як вони отримали вакцину Pfizer, Moderna або AstraZeneca, з показником, який можна очікувати від цих захворювань у населення до пандемії.

"Дослідження з високою точністю підтвердило відомий зв’язок між мРНК— вакцинами (Pfizer і Moderna) і рідкісними побічними ефектами міокардиту (запалення серцевого м’яза) і перикардиту (набряк тонкої оболонки серця). Воно також підтвердило, що синдром Гійєна-Барре (де імунна система атакує нерви) і тромбоз церебральних венозних синусів (тип тромбу в мозку) є рідкісними побічними ефектами, пов’язаними з вакциною AstraZeneca", — пише видання.

Співдиректор Глобальної мережі даних про вакцини, професор Джим Баттері заявив, що відкриття спонукало дослідників незалежно підтвердити побічний ефект, завершивши друге дослідження. Для цього вчені проаналізували стан понад шести мільйонів австралійців, які отримали вакцину AstraZeneca.

Австралійське дослідження підтвердило гострий дисемінований енцефаломієліт як рідкісний побічний ефект. Проте велика кількість специфічних даних AstraZeneca також дозволила їм виявити другий новий рідкісний побічний ефект — поперечний мієліт або запалення спинного мозку. За словами вчених, ризик розвитку цього захворювання після вакцинації становить 0,78 випадку на кожен мільйон доз.

Експерт з вакцин з Університету Сіднея, професор Джулі Ліск пояснила, що важливо тримати ці висновки в перспективі, і що інфекція COVID-19 збільшує ризик деяких із цих рідкісних захворювань "набагато більше, ніж вакцина".

За її словами, дослідження також підтвердили, що "наші експерти з вакцин звертають увагу на те, коли вакцини призводять до серйозних побічних ефектів, і вони на це реагують".

Нагадаємо, на початку січня у Сполучених Штатах Америки у 15-річної школярки виявили двосторонній параліч голосових зв’язок після того, як вона захворіла на коронавірус. Лікарі змушені були провести дівчині трахеостомію — хірургічну маніпуляцію зі створення штучного отвору в трахеї для надходження через нього повітря у дихальні шляхи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.02.2024 02:12