Фото ілюстративне. Джерело: "Укрінформ"

У трьох областях перевищений епідеміологічний поріг через грип, ГРВІ та COVID-19: де хвороби лютують найбільше

В Україні зростає кількість хворих на грип, ГРВІ та COVID-19. В Житомирській, Хмельницькій та Чернівецькій областях зафіксовано перевищення епідемічного порогу через збільшення випадків захворюваності.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоровʼя.

"Станом на 31 січня зареєстровано високий рівень перевищення епідемічного порогу в Житомирській, Хмельницькій та Чернівецькій областях", — йдеться у повідомленні.

У МОЗ заявили, що у пʼяти областях — Вінницькій, Львівській, Рівненській, Тернопільській та Чернігівській — середній рівень захворюваності. В інших регіонах — неепідемічний рівень.

Зазначається,  з 22 по 28 січня на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 185 402 українці, з них 96 120 — діти віком до 17 років. Діагноз COVID-19 встановлено протягом тижня 3 492 пацієнтам.

До медичних закладів госпіталізовано 6 120 людей, з них 2 607 — діти. Лікарі повідомили про 34 летальні випадки серед хворих на коронавірусну інфекцію та вісім — серед хворих на грип. Усі вони не мали профілактичних щеплень проти грипу та не були вакциновані проти COVID-19.

"Україна перебуває в середині епідемічного сезону з грипу та ГРВІ. Наразі через циркуляцію вірусів грипу у 22 регіонах країни спостерігається підйом захворюваності на ГРВІ, зокрема серед дітей. Враховуючи дані щотижневого моніторингу, очікується, що з січня і до квітня вірус грипу буде переважати над коронавірусною інфекцією", — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Він нагадав, що за симптомами грип починається раптово з різкого підйому температури, а респіраторні симптоми — кашель, утруднене дихання, біль у горлі — додаються згодом. COVID-19 починається, навпаки, з респіраторних симптомів.

"За перших ознак захворювання важливо якомога швидше звернутися до лікаря, щоб почати ефективне лікування та уникнути ускладнень хвороби", — наголосив Кузін.

У міністерстві попередили, що у разі ускладнення епідситуації у тій чи іншій громаді у лікувальних, освітніх установах, закладах торгівлі, громадського харчування, підприємствах, транспорті обласні комісії ТЕБ і НС можуть локально впроваджувати заходи, спрямовані на зниження ризику та поширення епідемії.

"Протиепідемічні заходи можуть містити запровадження маскового режиму, соціального дистанціювання, дотримання вимог особистої гігієни, температурного режиму, скасування масових заходів до нормалізації ситуації тощо", — пояснили в МОЗ.

Нагадаємо, влада Києва рекомендувала жителям столиці повернутися до маскового режиму в місцях скупчення людей для зменшення ризику зараження на COVID-19. Водночас нагадали про те, що найнадійнішим захистом від тяжкого перебігу коронавірусної хвороби є вакцинація.

Додамо, у Київській області зростає кількість хворих на грип і гострі вірусні респіраторні захворювання (ГРВІ). За минулий тиждень рівень захворюваність зріс на 39%. Наразі він перевищує епідемічний поріг на +8%. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.02.2024 16:15