Фото: Рixabay

У дитини вперше зафіксували параліч голосових зв’язок після COVID-19

У Сполучених Штатах Америки у 15-річної школярки виявили двосторонній параліч голосових зв’язок після того, як вона захворіла на коронавірус. Лікарі змушені були провести дівчині трахеостомію — хірургічну маніпуляцію зі створення штучного отвору в трахеї для надходження через нього повітря у дихальні шляхи.

Як пише Medical Xpress, параліч виник внаслідок впливу вірусу на нервову систему.

У дівчини виникла задуха через дев’ять днів після того, як їй поставили діагноз COVID-19. Її одразу доставили до відділення невідкладної допомоги загальної лікарні Массачусетса, де медики під час обстеження виявили, що обидві голосові зв’язки дівчинки паралізовані й перекривають дихальні шляхи.

"Враховуючи, наскільки поширений цей вірус серед дітей, це нещодавно виявлене потенційне ускладнення необхідно враховувати у будь-якої дитини, у якої виникають скарги на дихання, мовлення або ковтання після перенесеного COVID-19", — сказала лікар Даніель Лерроу з Массачусетської лікарні очей і вух у Бостоні.

Медики наголошують, що важливо звертати увагу на дихання після коронавірусу, адже скарги можна легко переплутати з більш поширеними діагнозами, наприклад, з астмою. 

За даними лікарів, досі не спостерігався параліч голосових зв’язок у пацієнтів, у яких виявили коронавірус. Зазвичай найпоширенішими симптомами через вплив хвороби на нервову систему були головний біль, запаморочення, зміна смаку та нюху.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року повідомлялося про новий респіраторний вірус, який масово вражає дітей у Китаї. Тамтешні лікарні переповнені батьками та дітьми, які очікують зустріч з медиками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.01.2024 00:49