Вчені пояснили, чому важливо регулярно займатися спортом

09 ГРУДНЯ 2018 13:14

Якщо тренування було в п'ятницю, а на вихідних ви дали собі волю (їли шкідливі продукти і сиділи на дивані), не варто переживати. Як зазначає The Daily Mail з посиланням на Південно-західний університет Техасу, позитивний ефект тренувань зберігається протягом декількох днів. Як показали експерименти з мишами, метаболізм тварин прискорювався на 48 годин після інтенсивної фізичної активності.

У центрі уваги вчених виявилися дві мозкові мережі, які входять до складу меланокортинового системи. Вони є і у людей, і у мишей. Одна з мереж - POMC - пов'язана зі зниженим апетитом, зниженим рівнем цукру в крові і більш активним спалюванням калорій. Інша мережа - NPY / AgRP - робить людину більш голодним і гальмує обмін речовин.

Вчені простежили за активністю даних мереж у гризунів. При цьому тварини займалися фізичною активністю (тренувалися) в рамках трьох режимів: від 0 до 1 дня, 5 днів і 10 днів. Одиничний випадок підвищення фізичної активності (три 20-хвилинних забігу на біговій доріжці) активізував POMC і гальмував NPY/AgRP. У результаті тварини починали менше їсти протягом 6 годин, а швидкість спалювання калорій підвищувалася.

За словами вчених, цей ефект зберігається довше у людей, які багато тренуються. З цієї причини тренування дозволяють ефективно контролювати рівень цукру. В теорії медикаментозна активація меланокортинового системи дозволить впоратися з діабетом.

Суспільство, 09.12.2018 13:14