Фото: Рixabay

Вчені розповіли, чим небезпечна прокрастинація і як з нею боротися

Науковці з'ясували, що приблизно половина студентів прокрастинують до рівня, який потенційно шкідливий для здоров'я. Дослідники вважають, що це може бути не лише результатом відкладення справ на потім.

Про це повідомило видання Science Alert, пише TrueUA.

Дослідники виявили зв'язок між прокрастинацією та поганим станом здоров'я. Але вчені так і не зрозуміли — це тому, що люди, які прокрастинують, наприклад, відкладають похід до лікаря, або тому, що у них просто немає енергії на виконання завдань.

Вчені Каролінського інституту та Університету Софіахеммет зацікавились цим питанням і провели лонгітюдне дослідження. Вони спостерігали за людьми протягом певного періоду часу та проводили вимірювання у різних точках дослідження. У експерименті взяли участь 3525 студентів із восьми університетів Стокгольма і околиць.

Дослідження тривало рік. Спочатку вчені розділили студентів на групи залежно від схильності до прокрастинації і просили заповнювати анкети кожні три місяці. Фінальне анкетування показало, що через дев‘ять місяців рівень прокрастинації пов'язаний з сильнішими симптомами депресії, тривоги і стресу. Ця група студентів скаржилася на проблеми зі здоров'ям, поганий сон, фінансові труднощі та самотність.

Як боротися з прокрастинацією?

Вчені довели, що подолати прокрастинацію можна, якщо:

  • розбивати довгострокові цілі на короткострокові;
  • контролювати чинники, що відволікають (зокрема відключення телефона);
  • зберігати концентрацію на задачі;
  • працювати з негативними емоціями.

Науковці наголошують, що лікування недуги вимагає певних зусиль, але навіть невеликі зміни вплинуть на життя пацієнта.

Нагадаємо, напередодні ми публікували поради першої леді Олени Зеленської, як убезпечитися від стресу під час війни. Вона поділилася низкою матеріалів, зібраних у спеціальному розділі Довідника безбар’єрності "Етика взаємодії у періоди стресу".

Суспільство, 17.01.2023 17:20