Вчені розповіли про те, чому паління може викликати рак

12 ВЕРЕСНЯ 2017 16:21

Вчені заявили про те, що захворювання на рак при палінні може бути викликано тим, що компоненти тютюнового диму змінюють роботу білкової «упаковки» ДНК, що робить гени вразливими до накопичення мутацій, повідомляє TrueUA з посиланням на Cancer Cell.  

Як показують останні дослідження, крім підвищеної ймовірності розвитку раку легенів, паління також підвищує ймовірність розвитку інфаркту у вісім разів у похилі роки життя і потроює шанси випадіння зубів.

Крім того, тютюн і нікотин впливають на життя не тільки самих курців, але і їхніх ще не народжених дітей, змінюючи структуру білкової «упаковки» ДНК в їх статевих клітинах.  

У ході дослідження вчені спостерігали за тим, що відбувається всередині культур клітин легень, які вирощувалися в живильному середовищі, яке є «рідким» еквівалентом тютюнового диму.  

Доза цього «диму» була розрахована таким чином, що за 15 місяців спостережень клітини поглинули стільки канцерогенів, скільки в середньому отримує завзятий курець, що вживає приблизно по пачці сигарет на день протягом 20-30 років.  

Як показали ці спостереження, сигаретний дим і речовини, що містяться в ньому, спочатку не викликали мутації в ДНК клітин, а діяли на них зовсім інакше.   

Їхнє «обкурювання», за словами вчених, призводило до того, що в клітинах легенів включався ген і пов'язаний з ним фермент EZH2, що відповідає за включення і виключення ряду інших ділянок ДНК шляхом внесення змін в білкову «обгортку» геному.  

Генетичний матеріал людини і інших живих істот з відокремленим клітинним ядром упакований в особливі білки-гістони, які утримують згорнуту ДНК на місці і впливають на «читаємість» окремих генів.  

Зміни в структурі гістонів можуть впливати на роботу генів, що захищають клітину від накопичення в ній мутацій і відповідають за запуск апоптозу, «програми самознищення», що нищить її при появі критичних поломок в ДНК.   

Проблеми в роботі цих генів, як відзначають вчені, з'явилися в культурах клітин вже на 10-й день «паління».  

Погіршення роботи цих генів, як показали подальші досліди на «пробіркових» легенях, зробили клітини набагато більш чутливими до дії канцерогенів, ніж вони були до початку експериментів.   

Завдяки цьому мутації в їх генах починають з'являтися у них набагато частіше, що і стає причиною розвитку раку легенів у курців.

 

Суспільство, 12.09.2017 16:21