Вчені розробили першу у світі вакцину для комах

26 ЖОВТНЯ 2022 03:36

Міжнародні дослідники розробили першу у світі вакцину для бджіл. Препарат покликаний захищати комах від інфекції.

Про це пише TrueUA із посиланням на Dalan Animal Health.

Вакцину для бджіл розробила американська біотехнологічна компанія у співпраці з австрійськими вченими. Однак, препарат ще проходить регулятивну перевірку.

Розробники зазначили, що препарат покликаний захищати комах від американського гнильця. Це інфекційна хвороба, під час перебігу якої личинка молодняку перетворюється на гнилу масу.

Цікаво, якщо у бджолярів виникли підозри на гнилець, експерти радили обробляти рій антибіотиками. Однак, за заявами творців вакцини, препарат взагалі допоможе уникнути інфекції.

Вакцина являє собою ослаблену бактерію. Потрапляючи до організму бджолиної матки, препарат запускає вироблення специфічного імунітету для личинок, яких вона народить.

Науковці запевняють, що фрагменти "мертвої" бактерії потрапляють у бджолину матку один раз із їжею. Мовляв, цього достатньо, аби викликати імунну реакцію.

"Ми змогли добитися, щоб личинки були значно стійкішими до гнильцю після того, як їхня матка була вакцинована, ніж потомство контрольної матки, яка отримувала плацебо. Таке лікування відкриває нові перспективи боротьби з серйозними захворюваннями комах", – зазначили розробники вакцини.

Дослідники анонсували, що вакцина має бути доступна для споживачів у США та Європі з 2023 року.

Технології, 26.10.2022 03:36