Фото: Pixabay

Вчені за допомогою штучного інтелекту навчаються розшифровувати гавкіт собак: як це працює

Моделі штучного інтелекту використовують для вивчення "мови" собак. Зокрема, науковці змогли відрізнити грайливий гавкіт від агресивного.

Мову домашніх улюбленців розшифрували дослідники з Мічиганського університету.

Так, вчені взяли набір записаних даних з вокалізацією 74 собак різної породи, віку та статі в різних контекстах. За допомогою цих записів модифікували модель машинного навчання під назвою Wav2Vec2, яка спочатку була навчена на записах людської мови.

Дослідження, проведене у співпраці з Національним інститутом астрофізики, оптики та електроніки (INAOE) у Мексиці в Пуеблі, показує, що моделі штучного інтелекту можуть бути використані як відправна точка для навчання нових систем, націлених на спілкування тварин. Результати були представлені на Спільній міжнародній конференції з комп'ютерної лінгвістики, мовних ресурсів та оцінки.

"Використовуючи моделі обробки мови, спочатку навчені людською мовою, наше дослідження відкриває нове вікно в те, як ми можемо використовувати те, що ми створили до цього часу в обробці мови, щоб почати розуміти нюанси собачого гавкоту", — зазначила професор комп'ютерних наук та інженерії Університету Дженіс М. Дженкінс і директор лабораторії штучного інтелекту U-M Рада Міхальча.

Проте однією з основних перешкод для розробки моделей штучного інтелекту, які можуть аналізувати вокалізацію тварин, є відсутність загальнодоступних даних. Попри те, що існує безліч ресурсів і можливостей для запису людської мови, збирати такі дані від тварин складніше.

"Вокалізацію тварин логістично набагато важче запросити та записати. Вони повинні бути пасивно записані в дикій природі або, у випадку з домашніми тваринами, з дозволу власників", пояснив провідний автор та докторант Університету Мічигану в галузі комп'ютерних наук та інженерії Артем Абзалієв.

За словами дослідників, розуміння нюансів вокалізації собак може значно покращити те, як люди інтерпретують і реагують на емоційні та фізичні потреби тварин, тим самим покращуючи догляд за ними та запобігаючи потенційно небезпечним ситуаціям.

Нагадаємо, у Канаді собак навчили розпізнавати на нюх психологічні розлади. Вчені встановили, що чотирилапі друзі людини здатні на нюх відчувати індикатори стресу у людей з посттравматичним синдромом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 12.06.2024 15:10