Великобританія покинула Євросоюз

01 ЛЮТОГО 2020 13:38

31 січня в 23 годині за лондонським часом Великобританія офіційно покинула Євросоюз, завершивши тривалістю в 47 років членство в європейській спільноті.

За годину до цієї доленосної події прем'єр-міністр страни Борис Джонсон в зверненні до нації знову позначив основні пріоритети уряду. Він назвав Brexit початком нового етапу в житті громадян під знаком об'єднання та оновлення, повідомляє Euro News.

Борис Джонсон, прем'єр-міністр Великої Британії:

«Найважливіше, що потрібно сказати сьогодні ввечері, полягає в тому, що це не кінець, а початок. Це той момент, коли почало світати і завіса піднімається для початку нового акту. Це, можливо, момент для відновлення суверенітету, справжнього національного оновлення, щоб домогтися тих змін, за які проголосували люди».

У той же вечір в Шотландії і Північній Ірландії пройшли акції протесту проти виходу Великобританії з ЄС. В ході референдуму 2016 року шотландці виступали, в основному, проти Brexit, а перший міністр Шотландії написала владі Євросоюзу лист, в якому висловила жаль через вихід Великобританії.

Жителі Північної Ірландії, в свою чергу, стурбовані тим, як «розлучення» вплине на ситуацію в їхньому регіоні. Адже вони продовжать жити з митними і торговельними правилами ЄС і після Brexit.

На думку експертів, сам факт Brexit не гарантує вирішення всіх проблем Великобританії. Яким шляхом піде далі королівство, стане відомо лише ближче до кінця року. А поки що триватиме перехідний період, під час якого Сполучене Королівство і Євросоюз повинні будуть домовитися про побудову подальших взаємин.

Світ, 01.02.2020 13:38