Венеціанська комісія оприлюднила термінові висновки щодо КСУ

10 ГРУДНЯ 2020 09:47

Венеціанська комісія 9 грудня опублікувала термінові висновки щодо ситуації із Конституційним Судом. У комісії закликали відновити антикорупційне законодавство.

Венеціанська комісія визнала, що рішення Конституційного Суду не має чітких аргументів та основи у міжнародному праві. Крім того, зазначили, що рішення, ймовірно, ухвалили з порушенням процедури. Зокрема, унаслідок невирішеного питання щодо конфлікту інтересів деяких суддів.

«Це викликає жаль не лише через негативний вплив цього рішення на боротьбу з корупцією в Україні, а й тому, що такі рішення підривають довіру громадськості до конституційного правосуддя загалом», – наголосили у висновках.

У комісії наголосили, що боротьба з корупцією є важлива, повага до правосуддя – також. Однак Конституційний Суд повинен приймати рішення в межах параметрів своїх законних повноважень та юрисдикції.

Венеціанська комісія рекомендує повернути відповідальність за брехню у деклараціях. Тобто повернути статтю Кримінального кодексу № 366-1, яку скасували. Проте покарання пропонують дещо змінити. Зокрема, аби ув'язнювали після перетину певного «порогу» порушень.

Політика, 10.12.2020 09:47