Фото: Одеська ОВА

Відновлення Спасо-Преображенського собору в Одесі: Італія виділила Україні 500 тис. євро

Італія виділила Україні кошти на реконструкцію Спасо-Преображенського катедрального собору в Одесі, який зруйнували окупанти 23 липня 2023 року. Йдеться про 500 тисяч євро.

Про це повідомили в Одеській міській раді.

Мер Одеси Геннадій Труханов провів нараду щодо відновлення Спасо-Преображенського кафедрального собору. За його словами, ще у жовтні 2023 року Італія оголосила про допомогу Одесі й вже у грудні визначила суму коштів для допомоги у відновленні собору. Згодом відбувалася документальна робота з підготовки проекту та підписання угоди між урядом Італії та ЮНЕСКО.

"Днями координаторка ЮНЕСКО в Україні К'яра Децці Бардескі повідомила міську раду про отримання  міжнародною організацією траншу 500 000 євро від уряду Італійської Республіки на відновлення собору", — зазначають у міській раді.

Найближчим часом очікується прибуття до Одеси експертної групи та безпосередньо очільниці офісу ЮНЕСКО в Україні. 

"У нас не було часу чекати, адже ми могли втратити ще й те, що залишилося від собору після влучання ракети. Тому за кошти благодійників та парафіян Одеської єпархії був відновлений дах, а також розпочалися роботи щодо відновлення найбільш пошкодженої частини будівлі. Сьогодні на нараді ми обговорили всі моменти, які потребують коригування в нашому робочому плані взаємодії з ЮНЕСКО та італійцями щодо собору, а також реставрацію інших пам’яток, які були пошкоджені внаслідок російської збройної агресії", — зазначив мер Одеси. 

До того ж Італія розглядає більш масштабний довгостроковий формат співпраці з урядом України щодо відновлення Одеси та системного і комплексного підходу до збереження спадщини через навчання спеціалістів, розробки регуляторних документів та стандартів у сфері культурної спадщини.

Обстріл собору в Одесі

У ніч на 23 липня російські окупанти обстріляли Одесу, сильно пошкодивши історичний центр міста. Через удар пошкоджень зазнали Спасо-Преображенський кафедральний собор, Будинок вчених, бульвар Жванецького, житлові будинки, портова інфраструктура.

Відомо, що влучання ракети сталося у центральний вівтар собору, внаслідок чого будівля була частково зруйнована. Росіяни зруйнували перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкодили внутрішнє оздоблення та ікони, повністю знищили службові приміщення нижньої частини собору. Під час обстрілу в соборі перебував охоронець та семінарист. Вони залишились живі, але охоронець отримав поранення. Також постраждали православні святині: з-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері, яку вважають покровителькою Одеси.

ЮНЕСКО "рішуче засудила" ракетний удар. 

Фото: Одеська ОВА

Що відомо про Спасо-Преображенський кафедральний собор

Будівля розташована на Соборній площі в Одесі і є найбільшим православним храмом у місті. За даними єпархії УПЦ, собор вперше почали будувати 228 років тому на честь Миколи Чудотворця. Проектування споруди доручили архітекторові та військовому інженерові Вікентію Ванрезанту. Роботи фактично почались у 1803 році після того, як градоначальником Одеси став герцог де Рішельє. 

Урочисте освячення церкви відбулось 25 травня 1809 року. У 1825 було затверджено проєкт дзвіниці, розроблений італійцем Джованні Фраполлі. У 1841 році архітектор Деолаус-Генріх Гейденрейх розробив проект трапезної частини, що об’єднала дзвіницю і стару церкву.  Наприкінці ХІХ століття у соборі проводилися часткові реконструкції, а у 1894 році — капітальний ремонт. Спасо-Преображенський собор — приклад архітектурної пам’ятки у стилі класицизму. 

2 березня 1932 року більшовики закрили собор. А вже у 1936 році підірвали дзвіницю та собор, розграбувавши його перед цим. З 2000 по 2005 роки Спасо-Преображенський собор відбудували, і вже 6 січня 2005 року відбулося освячення нижнього храму на честь одеського святителя Інокентія.

У 2023 році Спасо-Преображенський кафедральний собор в Одесі потрапив до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО разом з усім історичним центром міста.

Нагадаємо, що на початку жовтня 2023 року Італія й Україна підписали угоду про реконструкцію Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.03.2024 20:10