Фото: Одеська ОВА

Відновлення Спасо-Преображенського собору в Одесі: Італія та Україна підписали угоду про реконструкцію

Італія та Україна підписали угоду про реконструкцію Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі. У нього 23 липня влучила російська ракета.

Про це у коментарях ЗМІ заявив віцепрем'єр-міністр і міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні перед початком засідання Ради міністрів ЄС у Києві.

За його словами, Італія підписала угоду про відновлення Одеського собору, тож тепер Рим працюватиме над його реконструкцією. Він зазначив, що відновленням собору займатимуться найкращі італійські архітектори.

"Це чіткий культурний та політичний меседж для України", — зазначив Таяні.

Обстріл собору в Одесі

У ніч на 23 липня російські окупанти обстріляли Одесу, сильно пошкодивши історичний центр міста. За даними обласної військової адміністрації, внаслідок обстрілу загинула одна людина, а 22 — постраждали, зокрема четверо дітей. Через удар пошкоджень зазнали Спасо-Преображенський кафедральний собор, Будинок вчених, бульвар Жванецького, житлові будинки, портова інфраструктура.

Відомо, що влучання ракети сталося у центральний вівтар собору, внаслідок чого будівля була частково зруйнована. Росіяни зруйнували перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкодили внутрішнє оздоблення та ікони, повністю знищили службові приміщення нижньої частини собору. Під час обстрілу в соборі перебував охоронець та семінарист. Вони залишились живі, але охоронець отримав поранення.

Також постраждали православні святині: з-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері, яку вважають покровителькою Одеси.

ЮНЕСКО "рішуче засудила" ракетний удар. 

Що відомо про Спасо-Преображенський кафедральний собор

Будівля розташована на Соборній площі в Одесі і є найбільшим православним храмом у місті. За даними єпархії УПЦ, собор вперше почали будувати 228 років тому на честь Миколи Чудотворця. Проектування споруди доручили архітекторові та військовому інженерові Вікентію Ванрезанту. Роботи фактично почались у 1803 році після того, як градоначальником Одеси став герцог де Рішельє. 

Урочисте освячення церкви відбулось 25 травня 1809 року. У 1825 було затверджено проєкт дзвіниці, розроблений італійцем Джованні Фраполлі. У 1841 році архітектор Деолаус-Генріх Гейденрейх розробив проект трапезної частини, що об’єднала дзвіницю і стару церкву.  Наприкінці ХІХ століття у соборі проводилися часткові реконструкції, а у 1894 році  капітальний ремонт. Спасо-Преображенський собор – приклад архітектурної пам’ятки у стилі класицизму. 

Окупанти не вперше підривають одеську святиню — такий злочин уже скоювали майже 90 років тому. 2 березня 1932 року більшовики закрили собор. А вже у 1936 році підірвали дзвіницю та собор, розграбувавши його перед цим. З 2000 по 2005 роки Спасо-Преображенський собор відбудували, і вже 6 січня 2005 року відбулося освячення нижнього храму на честь одеського святителя Інокентія.

21 червня 2010 року предстоятель Російської православної церкви Кирил Гундяєв освятив верхній храм Одеського кафедрального Спасо-Преображенського собору. Тоді друг Путіна "віщав" українцям, що "жодні величні стіни і велика кількість позолоти не врятують людину, якщо вона сама не стане храмом Божим", і "краще взагалі храмів не зводити, якщо не жити за Божими законами".

У 2023 році Спасо-Преображенський кафедральний собор в Одесі потрапив до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО разом з усім історичним центром міста.

Нагадаємо, 29 липня до Одеси приїжджала місія ЮНЕСКО. Представники організації працювали у місті чотири дні — зокрема, вони фіксували та документували наслідки атак російських терористів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.10.2023 19:59