Фото: Інформатор

Вихідні 8 та 9 липня: що цікавого можна відвідати в Києві

Літо — у самому розпалі, вихідні вже наближаються, а це означає, що саме час спланувати свій відпочинок. У Києві 8 та 9 липня відбудуться різноманітні виставки, покази фільмів та етнозаходи. 

TrueUA розповідає про цікаві локації, які можна відвідати цими вихідними разом із дітьми, у великій компанії чи наодинці.

У разі повітряної тривоги важливо негайно пройти до найближчого укриття. Ознайомитися із мапою сховищ можна за посиланням.

"Країна Мрій" на ВДНГ

Із 7 до 9 липня в київському артпросторі UYAVA в Саду Бажань на ВДНГ відбудеться міжнародний етнозахід "Країна Мрій". На купальські свята там зберуться українські й закордонні митці, аби занурити киян і гостей столиці у світ етно й показати перлини української культурної спадщини.

За магію фолку й музичні дійства відповідатимуть:

  • 7 липня — самобутній український етнопоп-гурт PATSYKI Z FRANEKA і японський дует Heavenphetamine, що міксує у своїй музиці психоделічний рок 70-х, пост-панк 80-х та ейсід-хаус 90-х;
  • 8 липня — хедлайнерка "Країни Мрій", виконавиця й авторка пісень Христина Соловій, а також майстри фолк-альтернативного металу CH.SH BAND (Чумацький шлях);
  • 9 липня — засновник "Країни Мрій" Олег Скрипка і єдиний в Україні професійний оркестр народних інструментів НАОНІ, а також ще один проєкт музиканта — легендарний гурт ВВ.

Крім музики, гостей заходу чекатимуть зустрічі з етномайстрами, що переносять традицію українського рукодільства з минулого до сьогодення і розшифровують український етнокод. Також під час заходу можна буде навчитися стародавнім українським танцям у майстрів шкіл національної хореографії. Крім того, можна буде послухати корисні лекції й прогулятися традиційним ярмарком.

Локація: Національний комплекс "Експоцентр України" (пр-т Академіка Глушкова, 1).
Початок: 13:00.
Вартість: від 200 грн.

Країна мрій на ВДНГ
Фото: ВДНГ

GUERRE EN UKRAINE

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні відбудеться презентація виставки GUERRE EN UKRAINE французького вуличного художника Крістіана Ґемі, відомого як C215. На виставці будуть представлені найновіші роботи митця, створені в Україні під час повномасштабної російсько-української війни.

"Вони є рефлексією автора на жорстокість агресора та хоробрість українського народу в боротьбі за свою свободу й мирне майбутнє всієї Європи", — зазначили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

Частина експонованих робіт С215 створена на артефактах війни, зібраних музеєм під час експедицій до постраждалих регіонів України. На відкритті виставки буде можливість безпосередньо зустрітися та поспілкуватися з митцем.

Локація: Національний музей історії України у Другій світовій війні (вул. Лаврська, 27).
Початок: 8 липня, 16:00.
Вартість: безкоштовно.

 


Фото: Міністерство культури та інформаційної політики

Благодійний показ фільму

У Києві відбудеться благодійний показ стрічки Анастасії Максимчук "Собаки хороших людей не кусають". Зібрані кошти спрямують на евакуацію тварин із прифронтових територій. Цей фільм — результат п’ятирічного дослідження формування і поширення зоозахисного руху в Києві та боротьби із жорстокістю доґхантерів. 

"Це фільм про людей із великими серцями, які дбали про тварин за умов надскладної політичної ситуації, що склалася в Україні за роки війни на сході перед повномасштабним вторгненням", — кажуть організатори.

Показ є спільною ініціативою авторів стрічки та українських зоозахисників. Пожертви, які будуть зібрані під час події, підуть на підтримку волонтерських потреб організації Save The Pets. Волонтер ГО UAnimals Скотт Уркухарт збирає кошти на евакуацію тварин із прифронтових територій сходу і півдня України. 

Локація: Кінотеатр "Ліра" (вул. Велика Житомирська, 40).
Початок: 8 липня, 15:00.
Вартість:  донат Save The Pets при вході до кінотеатру.

Собаки людей не кусають
Фото: Анастасія Максимчук

Квіткова барахолка

У липні 2023 спільнота "Зберегти Квіти України" відмічає другу річницю й організовує "Квіткову Барахолку". Сусідський маркет об’єднає відбірний ярмарок мистецтва та рослин та лекторій у просторі Міського Театру.

"Аби всім було затишно на події буде фудкорт від дружніх закладів. У програму увійдуть презентація нового мерчу Квітів, виставка робіт ілюстраторів та дизайнерів з "Мистецької толоки" Квітів та Rizoденції, показ кіно з архівів "Довженко Центру", — розповідають організатори.

Локація: Квіти України (вул. Січових Стрільців 49).
Час: 9 липня, 14:00-21:00.
Вартість: безкоштовно.

Квіткова барахолка Київ
Фото: "Зберегти Квіти України" 

65 років Експоцентру

Національний комплекс "Експоцентр України" 6 липня святкує свій 65-й день народження. З нагоди цього ювілею на центральній алеї розмістили експозицію, присвячену темі пам’яті. Вона порушує питання щодо збереження архітектурного надбання та мистецької спадщини тоталітарної епохи. 

Експозиція включає кілька живописів і колажів, зроблених на основі архівних фотографій Експоцентру. Авторка картин, художниця Каріна Синиця, звертається до сучасності через живопис, водночас використовуючи архівні знімки ВДНГ у колажах. Робота з архівними матеріалами ВДНГ велася поступово з використанням фланерських практик.
Зокрема, частина картин сфокусована на специфіці оздоблення павільйонів і на народних мотивах, які, попри радянську цензуру, зафіксували в декоративних рельєфах українські митці багато років тому.

Локація: Національний комплекс "Експоцентр України" (пр-т Академіка Глушкова, 1).
Час: 10:00-23:00.
Вартість: безкоштовно.

Виставка до 65-річчя Експоцентру ВДНГ
Фото: ВДНГ

Нагадаємо, синоптики прогнозують, що у липні погода в Україні буде тепліше за норму на 1-2°C. Крім того, місячна кількість опадів у деяких областях буде трохи більше за норму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.07.2023 19:00