Фото: Повітряні сили ЗСУ

Військові показали, як американський комплекс ППО HAWK знищує ворожі цілі (відео)

Американський зенітний ракетний комплекс HAWK ефективно знищує російські дрони та ракети, якими ворог тероризує Україну.

У Повітряних Силах ЗСУ оприлюднили відео роботи ЗРК.

Військові розповіли, комплекс розроблявся ще у далекі 50-ті, пройшов кілька модернізацій. Він призначений для збиття крилатих та авіаційних ракет. Натомість українські бійці знищують за допомогою HAWK навіть ворожі "шахеди". Хоча спершу західні партнери сумнівалися, що HAWK буде ефективним проти дронів.

"Для боротьби з дронами він не надто призначений…", — говорили іспанські інструктори під час навчання українських зенітників. 

Проте українські воїни довели протилежне.

"Ми впораємось, адаптуємось! У нас іншого виходу немає, – запевняли українці, і під час першого ж протиповітряного бою знищили шість ворожих "шахедів", — зауважили у Повітряних силах.

Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук зауважив, що нині на озброєнні Повітряних Сил є різна техніка: радянські зенітні ракетні системи, ЗРК американських та європейських виробників. Проте цього замало, аби повністю захистити наше небо від агресора.

"Ми очікуємо від партнерів нових поставок комплексів, ракет, багатоцільових літаків. Наші люди швидко опановують іноземну техніку і роблять усе можливе, аби забезпечити максимальний результат. Ворог активно проводить повітряну розвідку, нарощує удари балістикою, запроваджує нові тактичні прийоми", — наголосив Олещук.

Що відомо про MIM-23 HAWK

MIM-23 HAWK — це американська зенітна ракета середнього радіуса дії. Її спроєктували як більш мобільний відповідник MIM-14 Nike Hercules, поступившись далекобійністю за значно менші розміри й вагу. Її низька дієвість була значно підвищена у порівнянні з Nike завдяки застосуванню нових радарів і системи напівактивного радарного самонаведення безперервної хвилі. Вона стала на службу армії США у 1959.

У 1971 провели програму її ґрунтовного покращення, яка включала кілька покращень для ракети й замінила всі радарні системи на нові моделі. Покращення тривали наступні двадцять років, зокрема додали покращений радіоелектронний захист, можливість наводитись на глушилки, а в 1995 додали нову боєголовку, яка уможливила дію проти тактичних ракет близької дії.

Зокрема ЗРК має три покоління:

  • Phase I;
  • Phase II;
  • Phase III.

ЗРК були на озброєнні великої кількості європейських країн, серед яких Греція, Нідерланди, Франція, Німеччина та інші.

Нагадаємо, високопоставлений представник адміністрації Байдена заявляв, що країни-члени Північноатлантичного альянсу на саміті у Вашингтоні 9-11 липня оголосять про нові кроки для посилення протиповітряної оборони та військових можливостей України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.07.2024 12:15