Українські військові на навчаннях в Іспанії. Джерело: emad.defensa.gob.es

Група українських військових поїхала в Іспанію: яку зброю освоюватимуть наші бійці

Десятки українських військових розпочали в Іспанії новий курс навчання. Вони ретельно вивчатимуть зенітно-ракетні комплекси Hawk.

Про це повідомили у прес-службі іспанського Штабу оборони.

"На продовження заходів, уже проведених у першій половині 2023 року, 74 зенітно-артилерійський полк проводить новий курс навчання для кількох десятків українських військових використанню й обслуговуванню ракетного комплексу Hawk", — йдеться в повідомленні.

Завдяки практичним умінням українські військові отримають необхідні знання щодо роботи зенітної системи, які допоможуть у поліпшенні можливостей протиповітряної оборони перед загрозою від ворожих літаків, ракет чи безпілотних авіаційних систем.

Як зазначили у Штабі оборони, зенітно-ракетний комплекс Hawk "виявився дуже ефективним, про що неодноразово заявляла українська влада".

Ці навчання дозволять покращити можливості протиповітряної оборони України перед російською загрозою літаків, ракет чи безпілотників. Комплексна підготовка навчального модуля, що містить у собі теоретичні та практичні заняття, здійснюється в Дос-Ерманасі, а для формування команди інструкторів відібрали висококваліфікований та досвідчений особовий склад полку.

"Завдяки їм український персонал отримає необхідні навички та знання щодо роботи зенітної системи HAWK через насичену програму інструктажу та підготовки", — наголосили в оборонному відомстві Іспанії.

Інфографіка: ArmyInform

Інфографіка: ArmyInform

Що відомо про MIM-23 HAWK

MIM-23 HAWK — це американська зенітна ракета середнього радіуса дії. Її спроєктували як більш мобільний відповідник MIM-14 Nike Hercules, поступившись далекобійністю за значно менші розміри й вагу. Її низька дієвість була значно підвищена у порівнянні з Nike завдяки застосуванню нових радарів і системи напівактивного радарного самонаведення безперервної хвилі. Вона стала на службу армії США у 1959.

У 1971 провели програму її ґрунтовного покращення, яка включала кілька покращень для ракети й замінила всі радарні системи на нові моделі. Покращення тривали наступні двадцять років, зокрема додали покращений радіоелектронний захист, можливість наводитись на глушилки, а в 1995 додали нову боєголовку, яка уможливила дію проти тактичних ракет близької дії.

Зокрема ЗРК має три покоління:

  • Phase I;
  • Phase II;
  • Phase III.

ЗРК були на озброєнні великої кількості європейських країн, серед яких Греція, Нідерланди, Франція, Німеччина та інші.

Нагадаємо, що 12 жовтня уряд Іспанії підтвердив надання Україні додаткових шести пускових установок для зенітно-ракетних комплексів Hawk. Також союзники готують нові постачання артилерійських снарядів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.11.2023 12:55