Фото: Вікіпедія

В Іспанії підтвердили передачу Україні потужної зброї та зробили важливий анонс

Уряд Іспанії підтвердив передачу Україні додаткових шести пускових установок для зенітно-ракетних комплексів Hawk. Також союзники готують нові постачання артилерійських снарядів.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби міністерства оборони Іспанії.

Глава іспанського оборонного відомства Маргарита Роблес наголосила, що шість зенітних установок будуть інтегровані в американську батарею. В листопаді в Іспанії проведуть навчання для українських операторів та технічного персоналу ЗРК Hawk.

Водночас Роблес анонсувала нові постачання артилерійських боєприпасів калібру 155 і 105 мм. Україна також отримає від Мадрида важкі кулемети для протидії безпілотникам. Іспанія готується відправити електрогенератори та водолазні компресори, а також зимове спорядження для військових. Також вже на шляху до України польові пайки.

Крім того, в іспанському місті Толедо та інших містах продовжать тренування українських захисників. Раніше Іспанія провела навчання для двох тисяч бійців ЗСУ, цю кількість планують збільшити до чотирьох тисяч.

Що відомо про MIM-23 HAWK

MIM-23 HAWK — це американська зенітна ракета середнього радіуса дії. Її спроєктували як більш мобільний відповідник MIM-14 Nike Hercules, поступившись далекобійністю за значно менші розміри й вагу. Її низька дієвість була значно підвищена у порівнянні з Nike завдяки застосуванню нових радарів і системи напівактивного радарного самонаведення безперервної хвилі. Вона стала на службу армії США у 1959.

У 1971 провели програму її ґрунтовного покращення, яка включала кілька покращень для ракети й замінила всі радарні системи на нові моделі. Покращення тривали наступні двадцять років, зокрема додали покращений радіоелектронний захист, можливість наводитись на глушилки, а в 1995 додали нову боєголовку, яка уможливила дію проти тактичних ракет близької дії.

Зокрема ЗРК має три покоління:

  • Phase I;
  • Phase II;
  • Phase III.

ЗРК були на озброєнні великої кількості європейських країн, серед яких Греція, Нідерланди, Франція, Німеччина та інші.

Нагадаємо, міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що за підсумками засідання у форматі "Рамштайн" Україна отримала допомоги на пів мільярда доларів. Україні, за словами Умєрова, потрібно більше систем протиповітряної оборони, важкого озброєння, боєприпасів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.10.2023 10:43