Фото: "Медіацентр Україна"

Військовий облік жінок з 1 жовтня: для кого діятимуть обмеження на виїзд

Жінки-медики в Україні з 1 жовтня підлягатимуть обов’язковому військовому обліку. Та, на відміну від чоловіків, застосовувати заборону на виїзд за кордон щодо них поки не планують. Однак є категорія жінок, для яких все ж є обмеження на виїзд, але діють вони вже не перший місяць.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

Він нагадав, що, згідно з чинним законодавством, обмеження щодо виїзду громадян України за межі держави стосуються чоловіків призовного віку — від 18 до 60 років. При цьому закон передбачив низку умов, за яких навіть вони можуть виїхати з країни.

Для кого з жінок діють обмеження на виїзд за кордон

Демченко пояснив, що в Україні діє обмеження на виїзд за кордон лише для жінок, які є державними посадовцями та співробітниками низки держустанов. За його словами, з 1 жовтня військовозобов’язані жінки перебуватимуть в окремій категорії обліку і щодо них обмеження на виїзд за кордон не будуть застосовувати.

"Якщо колись якісь будуть прийняті рішення щодо окремих категорій щодо обмеження на виїзд з України, про це буде чітко роз'яснено, кого це стосується. Але на цей час з 1 жовтня поки що не обговорюється питання щодо обмеження виїзду жінок, які перебуватимуть на військовому обліку", — запевнив представник Держприкордонслужби.

Довідка: у січні президент Володимир Зеленський видав указ, яким заборонив чиновникам виїзд за кордон у власних справах. Пізніше на базі цього указу було ухвалено відповідну постанову уряду. Вона передбачає, що посадовці державних органів влади, незалежно від статі та придатності до військової служби, не мають права покидати межі держави на час дії воєнного стану.

Це правило стосується: 

  • міністрів уряду та їхніх заступників, керівників інших центральних органів виконавчої влади та їхніх заступників;
  • керівника Офісу президента та його заступників, керівників інших допоміжних органів і служб, утворених президентом, та їх заступників;
  • керівників та заступників низки державних органів (СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення, Рахункової палати, ЦВК, РНБО, НБУ та інших);
  • народних депутатів;
  • керівників місцевих держадміністрацій та їхніх заступників;
  • суддів, прокурорів та низки інших категорій посадовців.

Винятком є службові відрядження, виїзд на лікування та відвідини неповнолітніх дітей.

Нагадаємо, раніше у ЗСУ пояснили, що обов'язковий військовий облік жінок, який запроваджується в Україні з жовтня 2023 року, не можна прирівнювати до мобілізації. Його ввели з метою узагальнення даних про наявний резерв фахівців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.10.2023 06:24