Фото: соцмережі

Що означає військовий облік жінок з жовтня: роз'яснення ЗСУ

Обов'язковий військовий облік жінок, який запроваджується в Україні з жовтня 2023 року, не можна прирівнювати до мобілізації. Зокрема, військовий облік для жінок запровадили з метою узагальнення даних про наявний резерв фахівців.

Про це повідомили Сухопутні війська ЗСУ у Facebook.

Військові зауважили, що 7 жовтня 2022 року Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до статті 1 закону "Про військовий обов'язок і військову службу" (реєстр. №6482), яким встановлюється взяття жінок певних професій на військовий облік за їхнім бажанням. Документом було запроваджено норми, згідно з якими придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком жінки з медичними чи фармацевтичними спеціальностями підлягають взяттю на військовий облік.

"Постановка на військовий облік — це не мобілізація медиків. Це виконання зміни до закону та узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної сфери в державі", — наголошують у Сухопутних силах.

Хто має стати на військовий облік у жовтні

З 1 жовтня на військовий облік мають стати всі жінки-медики. А саме: лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи.

Жінки з іншими спеціальностями, які споріднені з військовими, можуть стати на облік за власним бажанням.

Як стати на військовий облік

Для того, аби стати на військовий облік, необхідно прийти до територіального центру комплектування. При собі потрібно мати наступні документи:

  • заява про взяття на облік;
  • паспорт чи ID-карта;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття спеціальності/професії;
  • довідка з роботи із зазначенням спеціальності;
  • свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;
  • свідоцтво про шлюб;
  • фотографії 3х4.

Процедура взяття на облік включає проходження медкомісії.

Відповідальність за ухилення

За порушення правил військового обліку законодавством передбачено штраф від 850 до 1700 гривень.

Мобілізація жінок в Україні

Верховна Рада у жовтні 2022 року ухвалила закон про добровільний військовий облік для жінок.

Документ передбачає, що жінок, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міністерством оборони, та придатними до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, беруть на військовий облік за їх бажанням. Виняток становлять жінки, які мають спеціальність або професію, споріднену з медичною діяльністю.

Варто зазначити, що загалом понад 60 тисяч жінок сьогодні стоять на захисті України. Ця цифра постійно збільшується, адже у відповідь на російське вторгнення значна кількість українських жінок долучилася до лав Збройних сил України. Цьому сприяють також суттєві зміни в українському законодавстві, які дозволяють жінкам повною мірою реалізувати себе у війську.

Нагадаємо, раніше командувач Об'єднаних сил Збройних сил України Сергій Наєв зазначав, що з першого дня війни жінки нарівні з чоловіками стояли в чергах до територіальних центрів комплектування, щоб долучитися до захисту Батьківщини. З початку повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ до лав Збройних сил України за власним бажанням приєдналися понад 11 тисяч жінок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.09.2023 19:59