Фото: "Дзеркало тижня"

Виплата субсидій у 2024 році: яких змін чекати українцям

У 2024 році в українців збережеться можливість отримання державної допомоги у вигляді субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. Зокрема, не передбачається скорочення розміру виплат.

Про це розповіла перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак в ефірі телемарафону.

"Загалом, я б хотіла заспокоїти, точно не передбачається скорочення розміру субсидій. Не передбачається скорочення фінансування субсидій, навпаки, на 2024 рік у нас передбачено збільшення видатків на житлово-комунальні субсидії в державному бюджеті", — заявила вона.

Водночас Марчак пояснила, що субсидія реагує на доходи громадян України та на зміну тарифів. За її словами, при будь-якій зміні витрат сім'ї на ЖКГ субсидія перераховується для того, щоб адекватно допомагати родині.

"Субсидія — найживіший інструмент соціальної підтримки, він дуже жваво реагує на всі зміни показників. Після підвищення соціальних виплат збільшиться розмір доходів громадян, і, якщо не буде змін щодо тарифів, це може означати, що сім'я має більше доходів. А формула з надання субсидій розраховується таким чином, щоб не більше ніж 15% доходів витрачалися на комунальні послуги", — підкреслили посадовиця.

За яких обставин громадян можуть позбавити субсидії

Перед наданням допомоги фахівці ПФУ перевіряють дані щодо громадян, за результатом чого можуть позбавити права субсидії. Це може статися у таких випадках:

  • наявності боргів з оплати ЖКП у більш ніж три місяці на понад 680 гривень. У майбутньому субсидію можуть призначити, якщо громадянин укладе угоду про реструктуризацію, сплатить борг, оскаржить заборгованість у судовому порядку;
  • якщо були вказані неточні дані щодо розмірів власних доходів, прибутків інших членів родини субсидіанта, водночас куплені високовартісні товари чи послуги, отримані права власності на суму понад 50 тисяч гривень;
  • заявник не повернув державі субсидію, нараховану незаконно;
  • зміна місця проживання заявника. Допомогу не можна отримувати за місцем проживання та за місцем реєстрації субсидіанта одночасно;
  • громадянин України, якому призначили допомогу, сам звернувся із заявою про припинення її надання.
  • у випадку смерті заявника.

Нагадаємо, для призначення житлової субсидії громадяни, крім заяви та документів, які посвідчують особу, мають обов’язково подати декларацію. У Пенсійному фонді пояснили, як діяти в разі допущення помилки в документі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.01.2024 19:18