Фото: ВР

Виплати сімʼям полонених військових: Рада підтримала у першому читанні законопроект

У четвер, 24 серпня, Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект, який стосується посилення соціального захисту військовослужбовців та поліцейських. Серед іншого він передбачає виплати грошового забезпечення зниклих безвісти їхнім рідним.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

"Законом пропонується збереження грошового забезпечення осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які потрапили в полон, а також зникли безвісти за особливих обставин та можливість виплати їхнім сім’ям", — йдеться у повідомленні.

За відповідне рішення проголосувало 335 нардепів. 

Законопроектом пропонується:

  • уточнення порядку виплати грошової компенсації військовослужбовцям та поліцейським за невикористані дні відпусток;

  • уточнення порядку виплати грошової компенсації за невикористані дні відпусток у разі загибелі (смерті) військовослужбовців та поліцейських;

  • удосконалення порядку виплати одноразової грошової допомоги при звільненні з військової служби.

Водночас законопроект №9638 не поширюється на осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили місця служби.

Скільки грошей спрямувала держава на виплати військовим

За даними Міністерства фінансів, у 2023 році виплати військовим становили третину від загального бюджету країни та стали найбільшою статтею видатків. За період з січня по липень на утримання бійців спрямували майже 520 мільярдів гривень.

Після початку війни в Україні виплачували додаткову грошову винагороду військовим, які не беруть участь у бойових діях, у розмірі 30 тисяч гривень. Проте з лютого поточного року ці виплати скасували.

Нагадаємо, 30 червня президент України Володимир Зеленський підписав закон №9342 про доплати та відпустки військовослужбовцям під час воєнного стану. Документ передбачає відпустки та виплати строковикам, курсантам, доплати обмежено придатним, пораненим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.08.2023 14:29