Фото: Офіс президента

Зеленський підписав закон про відпустки і доплати військовим: що змінилося

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №9342 про доплати та відпустки військовослужбовцям під час воєнного стану. Документ передбачає відпустки та виплати строковикам, курсантам, доплати обмежено придатним, пораненим.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті Верховної ради.

Так, законом встановлюються щомісячні суми грошового забезпечення: 

  • від 30 до 100 тисяч гривень — тим, хто виконує бойові або спеціальні завдання;
  • шість тисяч гривень — військовослужбовцям строкової військової служби;
  • шість тисяч гривень — тим, хто отримав травму (поранення, контузію, каліцтво) під час ведення бойових дій, та які зараховані у розпорядження відповідного командира під час тимчасової непридатності до військової служби;
  • 2 350 гривень — курсантам вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки.

Передбачені відпустки для військовослужбовців під час дії воєнного стану:

  • всім військовослужбовцям — щорічна основна відпустка 30 днів; відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин не більше як 10 календарних днів;
  • курсантам — канікулярна зимова відпустка 10 днів та літня — 20 днів ;
  • військовослужбовцям строкової служби — 30 днів.

Окрім цього, закон також зобов'язує громадян України, які призвані під час мобілізації й раніше не проходили військову в ЗСУ, інших військових формуванням чи правоохоронних органах, проходити курс базової військової підготовки та підготовку за військово-обліковою спеціальністю. Термін проходження базової військової підготовки не може бути меншим ніж один місяць.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України ухвалила рішення про повернення доплат військовим у розмірі 30 тисяч гривень. Згодом у парламент внесли постанову, якою заблокували підписання документа.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.06.2023 13:47