Фото: АМКУ

Виробника дієтичної добавки оштрафували на значну суму за обман споживачів

Антимонопольний комітет оштрафував на 450 тисяч гривень товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "Біхелс" за введення в оману споживачів.

Як повідомляє прес-служба АМКУ, цей виробник зазначав, що добавка "Фемінозидтм" "сприяє загальному зміцненню організму та посиленню імунітету".

"Антимонопольний комітет України визнав, що ТОВ "Біхелс" вчинило порушення, передбачене статтею 151 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції", у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, шляхом надання на вебсайті цього товариства та на упаковці дієтичної добавки "Фемінозидтм" неправдивих відомостей щодо властивостей такої дієтичної добавки "Фемінозидтм" № 30, капсули по 400 мг", — йдеться у повідомленні відомства.

Зазначається, що на веб-сайті неправдивих відомостей було більше. Виробник вказував, що ця добавка може "допомоги при захворюваннях, спричинених вірусом папіломи людини, зокрема онкогенного типу".

У ході розслідування АМКУ звертався до Міністерства охорони здоров’я України для того, щоб отримати пояснення стосовно наданої інформації про дієтичну добавку. Виявилося, що у МОЗ відсутня будь-яка інформація щодо результатів таких досліджень. Водночас у міністерстві зауважили, що вироби, які позиціонують як продукцію з фармакологічними, імунологічними властивостями повинні бути внесені до Державного реєстру лікарських засобів України. Наявність фармакологічної, імунологічної дії притаманна лікарським засобам, а не харчовим продуктам.

"Дієтична добавка "Фемінозидтм" не зареєстрована на території України як лікарський засіб. Належних доказів на підтвердження властивостей дієтичної добавки "Фемінозидтм", враховуючи особливості її складу, ТОВ "Біхелс" до Комітету не надало", — йдеться у повідомленні.

В АМКУ зазначили, що вказана на упаковці та на сайті інформація може вплинути на наміри споживачів стосовно придбання такої продукції, у зв’язку з чим виробник може отримати неправомірні переваги у конкуренції. Так, окрім визнання правопорушення, компанія має заплатити штраф у розмірі 450 тисяч гривень.

"У ході розгляду справи ТОВ "Біхелс" припинило поширення інформації про властивості дієтичної добавки", — наголосили в АМКУ.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроект №11172, який забороняє розміщувати інформацію рекламного характеру на упаковках ліків. Відтепер виробники лікарських засобів не зможуть розміщувати на зовнішній і внутрішніх упаковках інформацію про необґрунтовані переваги препарату та інші дані, які сприятимуть просуванню його на ринку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 26.08.2024 03:17