Фото: Twitter-сторінка Реджепа Ердогана

Візит до Стамбула "делегації" з окупованого Криму: Україна вимагає пояснень у Туреччини

Російські окупанти з Ялти 1 листопада відрапортували про участь у засіданні Міжнародної організації об'єднаних міст і місцевих влад з муніципальним районом Бейлікдюзю турецького міста Стамбул. Українське МЗС звернулося до Туреччини з проханням пояснити, що означає цей візит.

Відповідний коментар речника МЗС Олега Ніколенка з'явився у Facebook. Зазначається, що окупанти з Ялти в середу заявляли про укладання угоди про побратимські відносини з муніципальним районом Стамбула.

"Сприймаємо цю ситуацію із надзвичайною серйозністю. МЗС України вже запросило офіційні пояснення турецької сторони щодо статусу візиту представників російської окупаційної адміністрації", — заявив Ніколенко.

Він також нагадав, що Крим, згідно з міжнародним правом, — це частина території України, тимчасово окупована Росією, а резолюції Генеральної асамблеї ООН вимагають від будь-яких сторін утримуватися від дій, які можуть поставити під сумнів статус Криму, "зокрема шляхом контактів з окупаційними адміністраціями".

"Очікуємо, що влада Туреччини, яка підтримує територіальну цілісність України, належним чином відреагує на російську провокацію та не допускатиме її повторення в майбутньому", — додав Ніколенко.

Варто відзначити, що Анкара неодноразово підкреслювала, що не визнає незаконну окупацію Росією Криму і все те, що російська влада там робить у порушення міжнародного права.

Нагадаємо, у серпні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган виступив на саміті Кримської платформи, який проходив у Києві. Турецький лідер заявив, що його країна виступає за територіальну цілісність та суверенітет України. Зокрема, Ердоган зауважив, що Крим — це Україна. Відтак, країна-агресорка має вивести звідти свої війська.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.11.2023 21:59