Фото: Sputnik

"Крим — це Україна": Ердоган виступив із гучною заявою на Кримській платформі

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган виступив на саміті Кримської платформи, який проходить у Києві. Турецький лідер заявив, що його країна виступає за територіальну цілісність та суверенітет України.

Зокрема, Ердоган зауважив, що Крим — це Україна. Відтак, країна-агресорка має вивести звідти свої війська.

"Туреччина не визнає анексію Криму. Ми підтримуємо територіальну цілісність і суверенітет України. Ми завжди наголошували, що Крим — це Україна. Безпека і добробут кримських татар це наш пріоритет. Ми вважаємо, що ця війна, яка триває вже два роки потребує установлення миру і ми маємо підтримувати комунікацію, щоб підготовити платформу для переговорів", — повідомив Ердоган.

Лідер Туреччини також наголосив на необхідності відновлення "зернової угоди", яку Росія зірвала 17 липня. Ердоган зауважив, що у Чорному морі має панувати мир та безпека, адже це важливо для всього світу.

"Зусилля з оживлення зернової угоди продовжуються у цьому процесі ми уникаємо всього, що б порушило мир на Чорному морі. Люди не тільки в Україні, а й у всьому світі будуть щасливі, коли мир і стабільність буде відновлена у басейні Чорного моря. Я ще раз підтверджую нашу підтримку територіальної цілісності України включно з Кримом  і маю надію, що мир повернеться до цього регіону", — резюмував Ердоган.

Третій саміт Кримської платформи

Кримська платформа — це формат консультацій та комунікацій, започаткований президентом України Володимиром Зеленським у серпні 2021 року для структурування всіх питань, пов’язаних з півостровом. Метою цього формату є вироблення практичних підходів до привернення уваги до ситуації в Криму та обговорення можливостей його повернення в Україну.

Цього року, 23 серпня, на саміті присутні представники 63 країн. Під час заходу буде вперше порушено питання повоєнного відновлення Криму та гуманітарної політики України на півострові. Також на саміті-2023 розглянуть й створення нового фонду для відновлення тимчасово окупованих територій.

Після зустрічі Кримської платформи в Києві на рівні лідерів держав цієї осені, 24 жовтня, у Празі відбудеться другий — вже парламентський саміт Кримської платформи.

Нагадаємо, керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов анонсував заходи з деокупації Криму. Українці вже найближчими днями зможуть побачити, як на території тимчасово окупованого Росією Криму знищують загарбників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.08.2023 15:56