Фото: flickr.com

У Києві стартує третій саміт Кримської платформи: що про нього відомо і які питання порушать вперше

У середу, 23 серпня, у Києві пройде третій саміт Кримської платформи. На ньому вперше обговорять повоєнне відновлення Криму та гуманітарну політику України на півострові.

Що таке Кримська платформа

Кримська платформа — це формат консультацій та комунікацій, започаткований президентом України Володимиром Зеленським у серпні 2021 року для структурування всіх питань, пов’язаних з півостровом. Метою цього формату є вироблення практичних підходів до привернення уваги до ситуації в Криму та обговорення можливостей його повернення в Україну.

Попередні саміти Кримської платформи: що обговорювали

Про створення Кримської платформи президент України Володимир Зеленський заявив у 2020 році на 75-й сесії Генеральної асамблеї ООН. Також глава держави затвердив стратегію деокупації та реінтеграції Криму. Вона передбачала створення установчого саміту Кримської платформи.

Перший саміт відбувся 23 серпня 2021 року, на який прибули делегації 45 країн, а саме: держави-члени Євросоюзу, США, Туреччина, Японія та Канада. Учасники платформи обговорювали майбутнє Криму та декларували підтримку територіальної цілісності України.

саміт Кримської платформи

Саміт Кримської платформи, 2021 рік. Фото: Офіс президента України

Основними напрямками роботи платформи задекларували:

  • Консолідацію міжнародної політики невизнання будь-якої зміни статусу Криму.
  • Посилення санкцій проти Росії.
  • Безпеку в Азово-Чорноморському регіоні.
  • Захист прав людини та відновлення прав корінного кримськотатарського народу.
  • Подолання екологічних та економічних наслідків окупації.

Нові учасники третьої Кримської платформи

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова під час виступу на заході присвяченому передню саміту заявила, що станом на сьогодні вже є чотири нові учасники саміту Кримської платформи. Зокрема, це Португалія — президент Марсела Ребелу де Соуза вже прибув до Києва, де проведе два дні.

"Складно було працювати цього року з різних причин, тому що перший раз, коли ми збирали саміт у нас було 47 держав, на другий саміт ми зібрали 59 держав, 60 разом з Україною. Задача сьогодні як мінімум зберегти тих партнерів, яких ми консолідували навколо, а максимум збільшити. У нас на сьогодні вже є чотири нові учасники, ви про них дізнається завтра", — заявила Джапарова.

Що обговорюватимуть на третій Кримській платформі

На третю Кримську платформу запрошені представники 100 країн. Очікується, що у порівнянні з попередніми роками приїде більше представників країн Глобального Півдня. Під час саміту вперше обговорять повоєнне відновлення Криму та гуманітарну політику України на півострові.

За словами Бориса Бабіна, цьогоріч на майданчику українські урядовці презентують нову стратегію деокупації Криму. Віце-прем’єр-міністерка з питань реінтеграції українських територій Ірина Верещук сподівається, що уряд ухвалить її до кінця цього року: "Минула стратегія, та що сьогодні діє, була про те, що є дипломатичний і політичний шлях розв'язання кримського питання. Ця ж стратегія буде включати й військовий шлях".

Також на саміті-2023 розглянуть й створення нового фонду для відновлення тимчасово окупованих територій.

Третій саміт Кримської платформи відбудеться у чотирьох форматах: зустрічі на рівні лідерів держав, парламентські саміти, експертні зустрічі та наради міністрів закордонних справ. "Усі ці формати важливі. У нас зараз немає деяких видів озброєння, які б нам допомогли звільнити Крим. І це теж питання того, чи вважають наші союзники що Крим має бути звільненим. Це речі, які іноді складно вловити, але ми щодня спілкуємося з партнерами та відчуваємо, наскільки є сумніви в багатьох — чи варто підтримувати звільнення Криму",— заявила Марія Томак.

Після зустрічі Кримської платформи в Києві на рівні лідерів держав цієї осені, 24 жовтня, у Празі відбудеться другий — вже парламентський саміт Кримської платформи.

За словами Еміне Джапарової, також зміниться порядок денний саміту.

"Саміт на відміну від попередніх двох, там де ми собі ставили задачу підтвердити територіальну цілісність України й навколо цього консолідувати максимальну кількість наших партнерів, він матиме два додаткових сигнали, які Україна хоче транслювати нашим партнерам — що жодної торгівлі навколо Криму не може бути, адже Крим є інтегральною частиною Криму і друге, що Україна сама вирішуватиме шлях деокупації півострова", — зазначила заступниця очільника МЗС.

Саме навколо цих двох сигналів буде розвиватися саміт Кримської платформи.

"Саміт також буде складатися вперше в історії з внутрішньополітичного треку. Адже 2 та 3 панеллю Президент вирішив присвятити майбутньому Криму. Він дуже хоче надіслати сигнал, що буде повоєнне відновлення Криму, що буде економічне відновлення Криму, що з Криму ми зробимо нашу Силіконову долину. І колеги з різних міністерств будуть про це теж говорити, тому що вони працювали над відповідними стратегіями", — зауважувала Джапарова.

Цьогорічна Кримська платформа відбуватиметься у гібридному форматі — хтось приїде до Києва, а хтось братиме участь в онлайн-форматі.

Нагадаємо, керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов анонсував заходи з деокупації Криму. Українці вже найближчими днями зможуть побачити, як на території тимчасово окупованого Росією Криму знищують загарбників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.08.2023 10:29