Фото: Букінгемський палац

Україну вперше з початку великої війни відвідала представниця британської королівської сім'ї (фото)

Герцогиня Единбурзька Софі Гелен відвідала Україну та стала першою особою в британській королівській родині, хто це робив після початку повномасштабної війни, яку розв'язала Росія у лютому 2022 року.

Про це повідомляє Sky News.

У Букінгемському палаці зазначили, що цей візит Софі Гелен має продемонструвати солідарність із жінками, чоловіками та дітьми, які постраждали від війни, а також є продовженням її роботи, спрямованої на підтримку тих, хто пережив сексуальне насильство, яке спричинила війна.

У Києві герцогиня Единбурзька зустрілася з президентом Володимиром Зеленським та першою леді Оленою Зеленською. Вона передала їм приватне послання від британського короля Чарльза ІІІ та відвідала з першою леді Софійський собор.

Олена Зеленська та Софі Гелен

Фото: Букінгемський палац

Також вона провела зустріч з внутрішніми переселенцями й відвідала місце масового поховання жертв російської окупації в Бучі. Герцогиня поклала квіти до меморіалу, на якому записані імена загиблих. 

Софі Гелен

Фото: Букінгемський палац

Під час свого візиту Софі Гелен познайомилася з жінками-волонтерами, які допомагали своїм громадам подолати наслідки нападів за допомогою психіатричних заходів для дітей.

"Це правда, що жінки та дівчата платять найвищу ціну з погляду людських витрат, коли справа доходить до того, як на них впливають, як їх можна використовувати як зброю війни. Зґвалтування використовується для приниження гідності, приниження та руйнування, і ми повинні краще намагатися запобігти цьому", — сказала герцогиня

Видання наголошує, що вона й раніше відвідувала країни, де тривали або тривають війни. Герцогиня відвідувала Косово, Сьєрра-Леоне, Південний Судан, Демократичну Республіку Конго та Колумбію. Торік Софі також стала першою з британської королівської родини, хто відвідав Ірак: там вона говорила про проблему насильства проти жінок і доступної освіти для дівчат.

Нагадаємо, що моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні торік зафіксувала 85 випадків сексуального насильства, які пов'язані з війною. Злочини були скоєні як проти цивільних, так і проти військовополонених.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 01.05.2024 04:26