Всі жінки мають право на життя без насильства

23 ЛИСТОПАДА 2017 12:44

Всі жінки і дівчатка мають право на життя без насильства. Однак в різних куточках світу це право грубо порушується, інформує TrueUA з посиланням на UN  

Багато жінок і, в першу чергу, з найбільш бідних і уразливих громад, піддаються фізичним або сексуальному насильству. Про це заявив Генеральний секретар ООН. Він закликав активніше боротися з цим ганебним явищем, підкріплюючи її необхідними ресурсами.  

«Кожна третя жінка в світі піддається фізичному або сексуальному насильству в тій чи іншій формі. 750 мільйонів дівчат виходять заміж у віці до 18 років і більше 250 мільйонів піддаються каліцтву статевих органів», - констатував Генеральний секретар ООН, виступаючи на заході, присвяченому Міжнародному дню боротьби за ліквідацію насильства проти жінок.  

Міжнародний день відзначається 25 листопада. Приурочений до нього захід відбувся в штаб-квартирі ООН на Іст-Рівер напередодні - в середу 22 листопада.  

Для участі в ньому прибула знімальна група відомого серіалу «Розповідь служниці» за романом Маргарет Етвуд, а також цілий ряд видних правозахисників і активістів.  

«Прийшов час для колективної боротьби з насильством щодо жінок та дівчаток. Ми повинні всі разом діяти одночасно на рівні країн, регіонів та громад ... », - закликав Антоніу Гутерреш.  

Генеральний секретар ООН засудив всі акти насильства по відношенню до жінок-політиків і жінок-правозахисників. Він закликав не закривати очі на найжахливіші знущання над жінками - їх сексуальну експлуатацію.  

Глава ООН з тривогою зазначив, що сексуальне насильство особливо поширене в зонах збройних конфліктів. Крім того, дедалі очевиднішою стає зв'язок між насильством проти жінок та екстремістської ідеологією.  

«Подібне насильство - це найбільш зримий прояв патріархальних порядків і шовінізму, яке безпосередньо впливає як на фізичне, так і на психічне здоров'я жінок. Його наслідки позначаються на житті сімей, цілих громад і всього суспільства. З'явилися останнім часом повідомлення про сексуальні домагання на робочому місці в самих різних організаціях і установах по всьому світу показує, наскільки поширена ця форма сексуального насильства», - сказав глава ООН.  

Антоніу Гутерреш наголосив, що в ООН віддані захисту прав жінок. В рамках Організації ще 20 років тому був створений спеціальний Фонд, кошти якого йдуть на підтримку місцевих ініціатив щодо попередження гендерного насильства та допомоги його жертвам.   

З нього виділено вже 129 мільйонів доларів США для фінансування 463 ініціатив в 139 країнах світу.  

У вересні цього року на «полях» загальнополітичної дискусії на 72-й сесії Генеральної Асамблеї представники ООН і Європейського союзу (ЄС) оголосили про запуск нової спільної ініціативи, спрямованої на ліквідацію всіх форм дискримінації жінок і дівчаток.  

Нещодавно під егідою структури «ООН-Жінки» була представлена інноваційна програма «Безпечні міста і громадські простору для жінок і дівчаток».   

Її мета - покінчити з сексуальними посяганнями в громадських місцях.  

До того ж на початку цього року глава ООН повідомив про нову стратегію щодо захисту жертв сексуальної експлуатації з боку тих, хто служить під прапором ООН.  

«Всі ці ініціативи повинні допомогти нам змінити ситуацію. Однак необхідно зробити набагато більше. Потрібна потужна політична воля і додаткові ресури. Нам потрібно краще координувати свої дії », - заявив Генеральний секретар ООН.

 

Суспільство, 23.11.2017 12:44