Фото: Офіс президента України

Вступ Швеції до НАТО найближчим часом відкладається: до чого тут знову Туреччина

Туреччина не схвалить заявку Швеції на вступ до НАТО як мінімум до жовтня — причиною цього є те, що турецький парламент не засідатиме до осені. Водночас країни вже визначили кроки, необхідні для процесу членства Швеції у Північноатлантичному альянсі.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган на прес-конференції у Вільнюсі. За його словами, безпосередньо перед самітом відбулася його зустріч з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном.

"Ми визначили кроки, які необхідно зробити в майбутній період щодо процесу членства Швеції. Повноваженнями затверджувати протоколи про вступ Швеції до НАТО наділений парламент, представник національної волі. Наші депутати будуть уважно стежити за процесом (виконання домовленостей, — ред.)", — заявив Ердоган.

Він уточнив, що йдеться про співпрацю двох країн у боротьбі з тероризмом, про шведську підтримку прагнення Туреччини в ЄС і про зняття збройового ембарго з Туреччини. Щодо строків можливого голосування в парламенті за шведську заявку, Ердоган зазначив, що є двомісячні парламентські канікули. Тільки після їх закінчення можна буде внести це питання на порядок денний депутатів. Осіння сесія турецького парламенту стартує 1 жовтня.

Вступ Швеції до НАТО: що відомо

Швеція та Фінляндія у травні 2022 року відмовилися від традиційного нейтралітету на тлі військового вторгнення Росії в Україну і подали заявки на вступ до НАТО. Фінляндія доєдналася до Альянсу у квітні 2023 року, а ось Швеція залишилася осторонь. Все тому, що Із 30 країн НАТО її вступ досі не ратифікували Туреччина та Угорщина. Туреччина блокувала вступ, аргументуючи тим, що Стокгольм не виконав взятих на себе зобовʼязань щодо видачі ймовірних курдських екстремістів. Водночас парламент Угорщини відклав ратифікацію заявки Швеції до осінньої сесії, оскільки там вважають, що шведські політики говорили "відверту брехню" про стан демократії в Угорщині. Пізніше Угорщина заявила, що підтримує вступ Швеції до НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 4 червня заявив, що Швеція виконала всі вимоги Туреччини для вступу в Альянс. Він додав, що Туреччина має "легітимні безпекові запевнення", оскільки жоден інший член НАТО не зазнав такої кількості терористичних атак. Столтенберг наголосив, що Швеція зробила багато, щоб задовольнити побоювання Туреччини, зокрема внесла поправки до конституції та посилила контртерористичну співпрацю.

Вже 10 липня Туреччина погодилася ратифікувати протокол про прийняття Швеції до НАТО про прийняття Швеції до НАТО. Це сталося після тристоронньої зустрічі за участі прем'єра Швеції Ульфа Крістерссона та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Нагадаємо, днями Реджеп Ердоган підтримав вступ України до НАТО. За його словами, "несправедлива війна" Росії в Україні ведеться всупереч міжнародному праву.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.07.2023 01:03