Фото: Twitter Єнса Столтенберга

Туреччина погодилася на вступ Швеції до НАТО, — Столтенберг

У понеділок, 10 липня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Туреччина погодилась схвалити вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган "погодився скерувати протокол про ратифікацію вступу Швеції в НАТО до парламенту".

Про це Єнс Столтенберг написав у Twitter.

Це сталося після тристоронньої зустрічі за участі прем'єра Швеції Ульфа Крістерссона та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Генсек НАТО констатував, що Швеція виконала всі умови меморандуму, укладеного на минулорічному саміті Альянсу в Мадриді, аби задовольнити занепокоєння Туреччини в питанні безпеки. Тож Ердоган "погодився скерувати протокол про ратифікацію вступу Швеції в НАТО до парламенту якнайшвидше й співпрацювати з парламентом, щоб гарантувати його схвалення".

"Швеція й Туреччина погодились сьогодні укласти двосторонній безпековий компакт. НАТО також значно посилить свою роботу в цій сфері, тож я вперше засную у штаб-квартирі НАТО посаду спецкоординатора з питань контртероризму", — додав він.

Нагадаємо, Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО ще у травні 2022 року. Вони сподівалися на швидкий процес приєднання і були здивовані запереченнями Туреччини та Угорщини. На сьогодні із 30 країн-членів НАТО тільки Туреччина та Угорщина ще не ратифікували заявку Швеції, а до цього затягували й вступ Фінляндії. Для прийняття до складу НАТО нових членів потрібне схвалення всіх 30 країн, що входять до Альянсу.

Як повідомив 26 травня міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстром, країна робить усе можливе, аби вступ до Альянсу був якнайшвидшим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.07.2023 22:54