Фото: Flickr

Вступ Швеції в НАТО: партія Орбана бойкотує засідання парламенту

У понеділок, 31 липня, у порядку денному парламенту Угорщини передбачене голосування щодо членства Швеції в НАТО. Проте керівна партія Віктора Орбана "Фідес" відмовляється брати участь у засіданні.

Про це повідомляє SVT.

Зазначається, що голосування призначене на 13:00 понеділка. Однак, за словами члена опозиційної соціал-демократичної партії Агнеси Вадай, партія "Фідес" не братиме в ньому участі. Тому голосування щодо членства Швеції не відбудеться.

"Фідес" оголосив, що вони не прийдуть на засідання, тому не буде ні голосування, ні ратифікації", — повідомила Вадай.

Водночас експерт з питань Угорщини і політолог з Університету Хальмстада Сара Свенссон зауважила, що голосування щодо членства Швеції в НАТО вимагається опозицією разом з низкою внутрішньополітичних питань.

"Такий тип додаткового засідання, ініційований опозицією, скликався багато разів раніше і ніколи не був успішним. Загалом, члени "Фідесу" взагалі не приходили туди і не голосували", — наголосила експертка.

Нагадаємо, 22 березня парламент Швеції офіційно схвалив законопроект, що дозволяє країні вступити до НАТО, коли її заява буде ратифікована всіма 30 членами Альянсу. 4 квітня президент США Джо Байден привітав офіційний вступ Фінляндії до НАТО і закликав Туреччину та Угорщину негайно завершити процес ратифікації заявки Швеції на приєднання до Альянсу.

Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО ще у травні 2022 року. Вони сподівалися на швидкий процес приєднання і були здивовані запереченнями Туреччини та Угорщини. На сьогодні із 30 країн-членів НАТО тільки Туреччина та Угорщина ще не ратифікували заявку Швеції, а до цього затягували й вступ Фінляндії. Для прийняття до складу НАТО нових членів потрібне схвалення всіх 30 країн, що входять до Альянсу.

Як повідомив 26 травня міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстром, країна робить усе можливе, аби вступ до Альянсу був якнайшвидшим.

Водночас 13 липня президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що Туреччина не схвалить заявку Швеції на вступ до НАТО як мінімум до жовтня — причиною цього є те, що турецький парламент не засідатиме до осені. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.07.2023 19:59