Вступили в силу санкції США проти Ірану

07 СЕРПНЯ 2018 10:10

США у вівторок, 7 серпня, відновили санкції відносно Ірану, які були припинені в 2015 році в рамках угоди з атомної програми Тегерана.

У відповідному указі, який президент США Дональд Трамп підписав напередодні, відзначається, що штрафні санкції вводяться знову, щоб надати економічний тиск на іранський режим, від якого виходить «цілий ряд загроз», зокрема, розробка і розповсюдження ядерної та інших видів озброєнь, підтримка терористично угруповань і «зловмисні дії» Корпусу вартових ісламської революції.

Відновлення режиму санкції проходить в два етапи. Так 7 серпня знову вступили в силу штрафні заходи щодо автомобільного сектора Ірану, його торгівлі золотом і дорогоцінними металами, а також іранської валюти ріал.

Через три місяці, 5 листопада, Вашингтон відновить дію штрафних заходів щодо енергетичного сектора Ірану, в тому числі операцій, пов'язаних з нафтогазовою промисловістю, а також угод іноземних фінансових установ з іранським Центробанком. Зокрема, будуть заборонені операції з Національною іранською нафтовою компанією і її іранської «дочкою» Naftiran Intertrade.

На початку травня Трамп оголосив про вихід США з Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), укладеного з Іраном, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною в 2015 році і передбачає виконання Тегераном ряду кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій. Євросоюз виступає проти відновлення американських санкцій проти Ірану і оголосив про вступ чинності 7 серпня закону, який надає європейським компаніями захист від них.

Світ, 07.08.2018 10:10