Фото: росЗМІ

Як Росія обходить санкції і купує деталі для літаків: ЗМІ оприлюднили розслідування

Російська Федерація отримує оригінальні підсанкційні деталі для літаків Boeing і Airbus в ОАЕ, Китаї, Туреччині та кількох європейських країнах. Для обходу санкцій росіяни почали зловживати паралельним імпортом.

Про це йдеться у розслідуванні "Важных историй".

За інформацією видання, з березня 2022 по березень 2023 року в Росію ввезли оригінальних запчастин для Boeing і Airbus на понад 180 мільйонів доларів. Російські авіакомпанії, яким потрібні запчастини, купують їх у "дружніх" країнах.

"Зокрема, серед таких продавців лідирують Об'єднані Арабські Емірати, Китай і Туреччина. Найбільше деталей продала в Росію дубайська компанія Ats Heavy Equipment & Machinery. За рік з невеликим вона зробила понад 700 поставок на більш ніж 40 мільйонів доларів. Здебільшого запчастини для Boeing і Airbus дісталися групі "Аерофлот", до якої, окрім власне "Аерофлоту", входять компанії "Россия" і "Победа", — йдеться у матеріалі.

Як Росія обходить санкції і закуповує деталі для літаків

Як Росія обходить санкції і закуповує деталі для літаків

Інфографіка: "Важные истории"

Журналісти зазначають, що у топ-10 входить компанія Griffon (ОАЕ). За даними Sayari, її бенефіціари — Ірина Гороховська та Ілля Рисєв. Також серед постачальників молдавська Max Jet Service та навіть литовська компанія Right Direction Aero. Директор і власник Right Direction Aero - Павло Чалапов.

"Він написав, що нічого російській "Ай флай" не продавав. Йому надіслали список поставок і Чалапов пояснив, що продавав ці деталі не російській "Ай флай", а киргизькій компанії "Карголайн" (і надав на доказ скани вантажної та експортної декларації на кілька товарів). У митних базах дійсно зазначено, що литовська Right Direction Aero продавала товари "Ай флай" за дорученням "Карголайн". Схоже, за документами запчастини йшли в Киргизстан, а в реальності — в Росію", — пишуть журналісти.

Нагадаємо, з вересня автомобілі з російською реєстрацією втратили можливість перетинати кордон з Латвією. Країна слідом за Литвою пішла на такий крок через раніше запроваджені санкції.

Європейський Союз розглядає впровадження санкцій за проведення Російською Федерацією так званих "виборів" на тимчасово окупованих територіях. Обмеження можуть запровадити проти осіб, які відповідальні за проведення псевдовиборів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.09.2023 09:57